Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008926" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008926 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness
Popis výsledku v původním jazyce
Resveratrol (trans - 3,5,4´- trihydroxystilbene) was prepared by total chemical synthesis. Water solubility, solubility of resveratrol in water/ethanol mixture (0-40% v/v) and temperature 0-60°C, antioxidation effect of resveratrol tested in mixture of sunflower oil - rapeseed oil or in margarine emulsion, and antimicrobial activity of resveratrol against yeasts and moulds were tested. Water solubility of resveratrol was low and it rose as ethanol concentration and temperature increased. The solubilityof resveratrol was 9 mg.ml-1 (20 °C) when ethanol concentration achieved 10% v/v. Resveratrol behaved as slight antioxidant against oxidation of triacylglycerols of sunflower and rapeseed oils. Resveratrol did not achieve the effectiveness of BHT or ascorbylpalmitate. When tested in margarine emulsion w/o, resveratrol did not achieve the effectiveness of ascorbic acid. In vitro resveratrol behaved as antimicrobial against filamentous fungi Penicillium and Aspergillus.
Název v anglickém jazyce
Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness
Popis výsledku anglicky
Resveratrol (trans - 3,5,4´- trihydroxystilbene) was prepared by total chemical synthesis. Water solubility, solubility of resveratrol in water/ethanol mixture (0-40% v/v) and temperature 0-60°C, antioxidation effect of resveratrol tested in mixture of sunflower oil - rapeseed oil or in margarine emulsion, and antimicrobial activity of resveratrol against yeasts and moulds were tested. Water solubility of resveratrol was low and it rose as ethanol concentration and temperature increased. The solubilityof resveratrol was 9 mg.ml-1 (20 °C) when ethanol concentration achieved 10% v/v. Resveratrol behaved as slight antioxidant against oxidation of triacylglycerols of sunflower and rapeseed oils. Resveratrol did not achieve the effectiveness of BHT or ascorbylpalmitate. When tested in margarine emulsion w/o, resveratrol did not achieve the effectiveness of ascorbic acid. In vitro resveratrol behaved as antimicrobial against filamentous fungi Penicillium and Aspergillus.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F99%2F1338" target="_blank" >GA525/99/1338: Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
585-593
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—