Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892682" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892682 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo ověřit antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných alkylesterů kyseliny kávové a porovnat tyto vlastnosti s rozpustností a body tání těchto látek. Antibakteriální aktivita byla prokazována u pěti kmenů (Escherichia coli, Bacilluscereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae a Fusarium culmorum). Antioxidační vlastnosti byly provedeny metodou Rancimat a Oxidograf. Pro kyselinu kávovou a jejich alkylestery byla měřena rozpustnost ve vodě, ve vodných roztocích ethanolu aslunečnicového oleje při teplotách (0, 20, 30, 40, 50 a 60 ° C). S rostoucí délkou alkylu (snížení polarity a zvýšení rozpustnosti v oleji) se antioxidační vlastnosti měnily ne příliš výrazně, což znamená, že polární paradox nelze zcela zobecnit na všechny antioxidanty.
Název v anglickém jazyce
Correlations of antioxidant activity and solubility of caffeic acid and their alkyl esters.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to test the antioxidant and antibacterial activity of selected alkyl esters of caffeic acid and compare these properties with solubility and melting points of these compounds. Antibacterial activity was demonstrated at five strains (Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae DMF and Fusarium culmorum). Antioxidant properties were carried out Rancimat and Oxidograf method. For caffeic acid and their alkyl esters were measured solubility inwater, in aqueous solutions of ethanol and sunflower oil at temperatures of (0, 20, 30, 40, 50 and 60 ° C). With increasing length of alkyl decreased polarity and increased solubility in oil but antioxidant properties did not change markedly, which means that polar paradox can not be completely generalized to all antioxidants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
83-88
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Staré Splavy
Datum konání akce
4. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—