Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892682" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892682 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Korelace mezi antioxidačním efektem a rozpustností kyseliny kávové a jejích esterů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo ověřit antioxidační a antibakteriální aktivitu vybraných alkylesterů kyseliny kávové a porovnat tyto vlastnosti s rozpustností a body tání těchto látek. Antibakteriální aktivita byla prokazována u pěti kmenů (Escherichia coli, Bacilluscereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae a Fusarium culmorum). Antioxidační vlastnosti byly provedeny metodou Rancimat a Oxidograf. Pro kyselinu kávovou a jejich alkylestery byla měřena rozpustnost ve vodě, ve vodných roztocích ethanolu aslunečnicového oleje při teplotách (0, 20, 30, 40, 50 a 60 ° C). S rostoucí délkou alkylu (snížení polarity a zvýšení rozpustnosti v oleji) se antioxidační vlastnosti měnily ne příliš výrazně, což znamená, že polární paradox nelze zcela zobecnit na všechny antioxidanty.

  • Název v anglickém jazyce

    Correlations of antioxidant activity and solubility of caffeic acid and their alkyl esters.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to test the antioxidant and antibacterial activity of selected alkyl esters of caffeic acid and compare these properties with solubility and melting points of these compounds. Antibacterial activity was demonstrated at five strains (Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Saccharomyces cerevisiae DMF and Fusarium culmorum). Antioxidant properties were carried out Rancimat and Oxidograf method. For caffeic acid and their alkyl esters were measured solubility inwater, in aqueous solutions of ethanol and sunflower oil at temperatures of (0, 20, 30, 40, 50 and 60 ° C). With increasing length of alkyl decreased polarity and increased solubility in oil but antioxidant properties did not change markedly, which means that polar paradox can not be completely generalized to all antioxidants.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-86238-84-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    83-88

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Staré Splavy

  • Datum konání akce

    4. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku