Antioxidační aktivita alkylesterů kyseliny kávové a protokatechuové v polárním prostředí emulze a nepolárním prostředí ME MK slunečnicového oleje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892665" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892665 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační aktivita alkylesterů kyseliny kávové a protokatechuové v polárním prostředí emulze a nepolárním prostředí ME MK slunečnicového oleje
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidační účinek alkylesterů kyseliny kávové a protokatechuové byl zkoumán v závislosti na prostředí, ve kterém se antioxidanty vyskytují - nepolární prostředí methylesterů mastných kyselin slunečnicového oleje - MEMK SO, polární prostředí emulze olej(MEMK SO) ve vodě. Kyselina kávová a její alkylestery vykazují vyšší antioxidační aktivitu než kyselina protokatechouvá a její alkylestery. Polární paradox nebyl prokázán v nepolárním prostředí MEMK SO, v polárním prostředí emulze prokázán byl. Z výsledků je zřejmé, že alkylestery fenolových kyselin mají vyšší antioxidační aktivitu než fenolové kyseliny jak v nepolárním, tak polárním prostředí. Alkylestery fenolových kyselin jsou v MEMK SO rozpustnější a tedy jejich účinek je i významnější než účinek fenolových kyselin. Nejvyšší antioxidační aktivitu v nepolárním prostředí vykazoval propylester kyseliny kávové, v polárním prostředí hexylester kyseliny kávové.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of alkyl esters of caffeic acid and protocatechuic acid in polar system of emulsion and nonpolar system of methyl esters of fatty acids of sunflower oil
Popis výsledku anglicky
Antioxidant effect of alkyl esters of caffeic and protocatechuic acid was determined in dependence on system in which antioxidants occurred - nonpolar system of methyl esters of fatty acids of sunflower oil (MEFA SO), polar system of emulsion of oil (MEFA SO) in water. Caffeic acid and its alkyl esters show higher antioxidant activity than protocatechuic acid and its alkyl esters. Polar paradox does not exist in nonpolar system of MEFA SO, in polar system of emulsion was detected. It is obvious from results that alkyl esters of phenolic acids have higher antioxidant activity than phenolic acids in nonpolar and polar system. Alkyl esters of phenolic acids are more soluble in MEFA SO and their effect is more significant than effect of phenolic acids. Propyl ester of caffeic acid shows the highest antioxidant activity in nonpolar system; in polar system hexyl ester of caffeic acid was the most effective antioxidant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
63-68
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Staré Splavy
Datum konání akce
4. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—