Antimicrobial and antioxidant properties of phenolic acids alkyl esters.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024181" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial and antioxidant properties of phenolic acids alkyl esters.
Popis výsledku v původním jazyce
Some phenolic acids alkyl esters (methyl, ethyl, propyl, butyl and hexyl) were prepared and determine their antioxidant and antimicrobial activities. The antimicrobial activity against the tested microorganisms Escherichia coli DMF 7503, Bacillus cereusDMF 2001, Listeria monocytogenes DMF 5776, Fusarium culmorum DMF 0103, and Saccharomyces cerevisiae DMF 1017 was investigated and expressed by minimum inhibitory concentration (MIC) in the range of 1.2?20mM. The inhibitory activity of phenolic acids butyl esters was found to be higher than that of methyl esters (MIC below 1.25mM). The antioxidant activity of the selected phenolic acids alkyl esters was investigated by Rancimat method. The esters of 3,4-dihydroxyphenolic acids (protocatechuic and caffeicacids) exhibited higher antioxidant activities in comparison with the respective phenolic acids. The highest antioxidant activity was found in the case of caffeic alkyl esters.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial and antioxidant properties of phenolic acids alkyl esters.
Popis výsledku anglicky
Some phenolic acids alkyl esters (methyl, ethyl, propyl, butyl and hexyl) were prepared and determine their antioxidant and antimicrobial activities. The antimicrobial activity against the tested microorganisms Escherichia coli DMF 7503, Bacillus cereusDMF 2001, Listeria monocytogenes DMF 5776, Fusarium culmorum DMF 0103, and Saccharomyces cerevisiae DMF 1017 was investigated and expressed by minimum inhibitory concentration (MIC) in the range of 1.2?20mM. The inhibitory activity of phenolic acids butyl esters was found to be higher than that of methyl esters (MIC below 1.25mM). The antioxidant activity of the selected phenolic acids alkyl esters was investigated by Rancimat method. The esters of 3,4-dihydroxyphenolic acids (protocatechuic and caffeicacids) exhibited higher antioxidant activities in comparison with the respective phenolic acids. The highest antioxidant activity was found in the case of caffeic alkyl esters.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000282056400004
EID výsledku v databázi Scopus
—