Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925915" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925915 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.old-aj.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=135_2022-CJFS" target="_blank" >https://www.old-aj.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=135_2022-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/135/2022-CJFS" target="_blank" >10.17221/135/2022-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The series of phenolic acid (2-, 3-, 4-monohydroxy- and 2,4-, 2,5-dihydroxy) alkyl esters (methyl, ethyl,propyl, and butyl) were prepared, and their antimicrobial activities were determined. The antimicrobial activity against the tested microorganisms Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicansand Aspergillus brasiliensis was investigated and expressed by minimum inhibitory concentration (MIC) in the rangeof 1.2–20 mM. The inhibitory activity of higher esters of phenolic acids was found to be higher than that of methyl estersand acids. The minimum inhibitory concentration (MIC) of tested compounds was compared with that of 4-hydroxybenzoic acid and its esters (parabens).

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters

  • Popis výsledku anglicky

    The series of phenolic acid (2-, 3-, 4-monohydroxy- and 2,4-, 2,5-dihydroxy) alkyl esters (methyl, ethyl,propyl, and butyl) were prepared, and their antimicrobial activities were determined. The antimicrobial activity against the tested microorganisms Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicansand Aspergillus brasiliensis was investigated and expressed by minimum inhibitory concentration (MIC) in the rangeof 1.2–20 mM. The inhibitory activity of higher esters of phenolic acids was found to be higher than that of methyl estersand acids. The minimum inhibitory concentration (MIC) of tested compounds was compared with that of 4-hydroxybenzoic acid and its esters (parabens).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1805-9317

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    438-444

  • Kód UT WoS článku

    000913664000005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85146148758