Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925915" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925915 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.old-aj.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=135_2022-CJFS" target="_blank" >https://www.old-aj.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=135_2022-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/135/2022-CJFS" target="_blank" >10.17221/135/2022-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters
Popis výsledku v původním jazyce
The series of phenolic acid (2-, 3-, 4-monohydroxy- and 2,4-, 2,5-dihydroxy) alkyl esters (methyl, ethyl,propyl, and butyl) were prepared, and their antimicrobial activities were determined. The antimicrobial activity against the tested microorganisms Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicansand Aspergillus brasiliensis was investigated and expressed by minimum inhibitory concentration (MIC) in the rangeof 1.2–20 mM. The inhibitory activity of higher esters of phenolic acids was found to be higher than that of methyl estersand acids. The minimum inhibitory concentration (MIC) of tested compounds was compared with that of 4-hydroxybenzoic acid and its esters (parabens).
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial properties of phenolic acid alkyl esters
Popis výsledku anglicky
The series of phenolic acid (2-, 3-, 4-monohydroxy- and 2,4-, 2,5-dihydroxy) alkyl esters (methyl, ethyl,propyl, and butyl) were prepared, and their antimicrobial activities were determined. The antimicrobial activity against the tested microorganisms Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicansand Aspergillus brasiliensis was investigated and expressed by minimum inhibitory concentration (MIC) in the rangeof 1.2–20 mM. The inhibitory activity of higher esters of phenolic acids was found to be higher than that of methyl estersand acids. The minimum inhibitory concentration (MIC) of tested compounds was compared with that of 4-hydroxybenzoic acid and its esters (parabens).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1805-9317
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
438-444
Kód UT WoS článku
000913664000005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85146148758