Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022260" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022260 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Kyseliny gentisová, kávová a protokatechuová (2 hydroxy skupiny) a kyselina pyrogallolkarboxylová (3 hydroxy skupiny) vykazují významný antioxidační účinek. Methylestery kyseliny kávové a protokatechuové mají vyšší antioxidační aktivitu než jejich kyseliny. Methylester kyseliny gentisové nevykazuje antioxidační aktivitu z důvodu chybějících H-můstku mezi karboxy a hydroxy skupinou, které spolu sousedí (jako je tomu v případě kyseliny gentisové). Z koncentračních řad fenolických sloučenin je zřejmé, že již koncentrace 0,01 % hm. prodlužuje významně indukční periodu oleje. Z dlouhodobého hlediska jsou kyselina kávová a její methylester vhodnými antioxidanty pro zvýšení oxidační stability olejů.
Název v anglickém jazyce
Influence of phenolic acids and their derivatives on oxidative stability of oils
Popis výsledku anglicky
Gentisic acid, caffeic acid and protocatechuic acid (2 hydroxy groups) and pyrogallolcarboxylic acid (3 hydroxy groups) have significant antioxidant effect. Methyl ester of caffeic acid and methyl ester of protocatechuic acid show higher antioxidant effect than their acids. Methyl ester of gentisic acid do not show antioxidant effect by reason of missing H-bridge between carboxy and hydroxy groups which neighboring (like in the case of gentisic acid). It is clear from concentration line of phenolic compounds that concentration 0.01 % already extends significantly induction period of oil. Caffeic acid from long-time viewpoint and its methyl ester are suitable antioxidants for increase of oxidative stability of oils.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků
ISBN
978-80-227-3097-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Tatranská Lomnica, Slovensko
Datum konání akce
20. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—