Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022260" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022260 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv fenolických kyselin a jejich derivátů na oxidační stabilitu olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kyseliny gentisová, kávová a protokatechuová (2 hydroxy skupiny) a kyselina pyrogallolkarboxylová (3 hydroxy skupiny) vykazují významný antioxidační účinek. Methylestery kyseliny kávové a protokatechuové mají vyšší antioxidační aktivitu než jejich kyseliny. Methylester kyseliny gentisové nevykazuje antioxidační aktivitu z důvodu chybějících H-můstku mezi karboxy a hydroxy skupinou, které spolu sousedí (jako je tomu v případě kyseliny gentisové). Z koncentračních řad fenolických sloučenin je zřejmé, že již koncentrace 0,01 % hm. prodlužuje významně indukční periodu oleje. Z dlouhodobého hlediska jsou kyselina kávová a její methylester vhodnými antioxidanty pro zvýšení oxidační stability olejů.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of phenolic acids and their derivatives on oxidative stability of oils

  • Popis výsledku anglicky

    Gentisic acid, caffeic acid and protocatechuic acid (2 hydroxy groups) and pyrogallolcarboxylic acid (3 hydroxy groups) have significant antioxidant effect. Methyl ester of caffeic acid and methyl ester of protocatechuic acid show higher antioxidant effect than their acids. Methyl ester of gentisic acid do not show antioxidant effect by reason of missing H-bridge between carboxy and hydroxy groups which neighboring (like in the case of gentisic acid). It is clear from concentration line of phenolic compounds that concentration 0.01 % already extends significantly induction period of oil. Caffeic acid from long-time viewpoint and its methyl ester are suitable antioxidants for increase of oxidative stability of oils.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků

  • ISBN

    978-80-227-3097-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranská Lomnica, Slovensko

  • Datum konání akce

    20. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku