Antioxidant stability of phenolic acids and their esters
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022250" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022250 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant stability of phenolic acids and their esters
Popis výsledku v původním jazyce
Natural antioxidants found in plants play an important role in food and cosmetics because there is a trend to use this type of antioxidants. Phenolic acids (hydroxy derivatives of benzoic and cinnamic acids) are well soluble in various systems containingwater, however, in bulk oils are limited soluble. Esters of phenolic acids are suitable antioxidants for bulk oil systems. The oxidative stability of the bulk oil systems with selected phenolic acids and their esters was determined by method Rancimat and Oxidgraph and compared with -tocopherol and butylhydroxytoluene (BHT). The antioxidant activity of gentisic acid, caffeic acid and methyl caffeate is the highest and generally inversely proportional to redox potential of phenolic acids.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant stability of phenolic acids and their esters
Popis výsledku anglicky
Natural antioxidants found in plants play an important role in food and cosmetics because there is a trend to use this type of antioxidants. Phenolic acids (hydroxy derivatives of benzoic and cinnamic acids) are well soluble in various systems containingwater, however, in bulk oils are limited soluble. Esters of phenolic acids are suitable antioxidants for bulk oil systems. The oxidative stability of the bulk oil systems with selected phenolic acids and their esters was determined by method Rancimat and Oxidgraph and compared with -tocopherol and butylhydroxytoluene (BHT). The antioxidant activity of gentisic acid, caffeic acid and methyl caffeate is the highest and generally inversely proportional to redox potential of phenolic acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
Sp.Iss. SI
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600016
EID výsledku v databázi Scopus
—