Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant stability of phenolic acids and their esters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022250" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022250 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant stability of phenolic acids and their esters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Natural antioxidants found in plants play an important role in food and cosmetics because there is a trend to use this type of antioxidants. Phenolic acids (hydroxy derivatives of benzoic and cinnamic acids) are well soluble in various systems containingwater, however, in bulk oils are limited soluble. Esters of phenolic acids are suitable antioxidants for bulk oil systems. The oxidative stability of the bulk oil systems with selected phenolic acids and their esters was determined by method Rancimat and Oxidgraph and compared with -tocopherol and butylhydroxytoluene (BHT). The antioxidant activity of gentisic acid, caffeic acid and methyl caffeate is the highest and generally inversely proportional to redox potential of phenolic acids.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant stability of phenolic acids and their esters

  • Popis výsledku anglicky

    Natural antioxidants found in plants play an important role in food and cosmetics because there is a trend to use this type of antioxidants. Phenolic acids (hydroxy derivatives of benzoic and cinnamic acids) are well soluble in various systems containingwater, however, in bulk oils are limited soluble. Esters of phenolic acids are suitable antioxidants for bulk oil systems. The oxidative stability of the bulk oil systems with selected phenolic acids and their esters was determined by method Rancimat and Oxidgraph and compared with -tocopherol and butylhydroxytoluene (BHT). The antioxidant activity of gentisic acid, caffeic acid and methyl caffeate is the highest and generally inversely proportional to redox potential of phenolic acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Sp.Iss. SI

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000269005600016

  • EID výsledku v databázi Scopus