Kontinuální hlavní kvašení piva pomocí kvasinek imobilizovaných na mláto - Vliv provozních podmínek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012754" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012754 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of the work was to optimize the operational conditions (aeration and temperature) in terms of volumetric productivity and organoleptic quality of green beer. The system consisted of an internal-loop airlift reactor and a carrier material prepared from spent grains, a brewing by-product. The immobilized biomass, in amount from 2 to 7-fold greater than free biomass, contributed by 45-75 % to the total fermentation. The volumetric productivity of the continuous system was up to 5 times higherthan of the batch fermentation. An optimum higher alcohols to esters ratio in green beer was found at zero air feed (mixing induced by pure CO2) and temperatures 13 - 16 oC. At high total biomass concentration the diacetyl formation was low and the volumetric productivity of the system was high. Therefore, the amount of immobilized biomass in the reactor has to be kept high by regular replacement of the carrier losses.
Název v anglickém jazyce
Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions
Popis výsledku anglicky
The objective of the work was to optimize the operational conditions (aeration and temperature) in terms of volumetric productivity and organoleptic quality of green beer. The system consisted of an internal-loop airlift reactor and a carrier material prepared from spent grains, a brewing by-product. The immobilized biomass, in amount from 2 to 7-fold greater than free biomass, contributed by 45-75 % to the total fermentation. The volumetric productivity of the continuous system was up to 5 times higherthan of the batch fermentation. An optimum higher alcohols to esters ratio in green beer was found at zero air feed (mixing induced by pure CO2) and temperatures 13 - 16 oC. At high total biomass concentration the diacetyl formation was low and the volumetric productivity of the system was high. Therefore, the amount of immobilized biomass in the reactor has to be kept high by regular replacement of the carrier losses.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the American Society of Brewing Chemists
ISSN
0361-0470
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
29-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—