Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontinuální hlavní kvašení piva pomocí kvasinek imobilizovaných na mláto - Vliv provozních podmínek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012754" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012754 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the work was to optimize the operational conditions (aeration and temperature) in terms of volumetric productivity and organoleptic quality of green beer. The system consisted of an internal-loop airlift reactor and a carrier material prepared from spent grains, a brewing by-product. The immobilized biomass, in amount from 2 to 7-fold greater than free biomass, contributed by 45-75 % to the total fermentation. The volumetric productivity of the continuous system was up to 5 times higherthan of the batch fermentation. An optimum higher alcohols to esters ratio in green beer was found at zero air feed (mixing induced by pure CO2) and temperatures 13 - 16 oC. At high total biomass concentration the diacetyl formation was low and the volumetric productivity of the system was high. Therefore, the amount of immobilized biomass in the reactor has to be kept high by regular replacement of the carrier losses.

  • Název v anglickém jazyce

    Continuous primary fermentation of beer with yeast immobilized on spent grains - The effect of operational conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the work was to optimize the operational conditions (aeration and temperature) in terms of volumetric productivity and organoleptic quality of green beer. The system consisted of an internal-loop airlift reactor and a carrier material prepared from spent grains, a brewing by-product. The immobilized biomass, in amount from 2 to 7-fold greater than free biomass, contributed by 45-75 % to the total fermentation. The volumetric productivity of the continuous system was up to 5 times higherthan of the batch fermentation. An optimum higher alcohols to esters ratio in green beer was found at zero air feed (mixing induced by pure CO2) and temperatures 13 - 16 oC. At high total biomass concentration the diacetyl formation was low and the volumetric productivity of the system was high. Therefore, the amount of immobilized biomass in the reactor has to be kept high by regular replacement of the carrier losses.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the American Society of Brewing Chemists

  • ISSN

    0361-0470

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    29-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus