Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Endokrinologické aspekty dietních návyků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012776" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012776 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Endocrinological aspects of dietary habits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary habits reflect both the recent economic possibilities and the cultural history of individual human populations.They may influence endocrine systems and thus affect the health of the respective populations in several manners: (1) People consumingexclusively local products may lack certain micronutrients. This is important especially in areas with low levels of iodine and/or selenium in the environment. Thyroid gland insufficiency resulting from the iodine deficiency was widespread in many areasof Central Europe until the introduction of iodine supplementation in the second half of 20th century. Iodine deficiency is still a serious problem in many areas of Africa and Asia. (2) Numerous cultural plants contain compounds able to influence important metabolic pathways. Iodine deficiency is usually worsened by thyroidal peroxidase inhibitors, so-called goitrogens. Phenolic and terpenoid compounds may interfere in the metabolism of steroid hormones. Glycyrrhetinic acid from licorice

  • Název v anglickém jazyce

    Endocrinological aspects of dietary habits

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary habits reflect both the recent economic possibilities and the cultural history of individual human populations.They may influence endocrine systems and thus affect the health of the respective populations in several manners: (1) People consumingexclusively local products may lack certain micronutrients. This is important especially in areas with low levels of iodine and/or selenium in the environment. Thyroid gland insufficiency resulting from the iodine deficiency was widespread in many areasof Central Europe until the introduction of iodine supplementation in the second half of 20th century. Iodine deficiency is still a serious problem in many areas of Africa and Asia. (2) Numerous cultural plants contain compounds able to influence important metabolic pathways. Iodine deficiency is usually worsened by thyroidal peroxidase inhibitors, so-called goitrogens. Phenolic and terpenoid compounds may interfere in the metabolism of steroid hormones. Glycyrrhetinic acid from licorice

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    29-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus