Endokrinologické aspekty dietních návyků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012776" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012776 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Endocrinological aspects of dietary habits
Popis výsledku v původním jazyce
Dietary habits reflect both the recent economic possibilities and the cultural history of individual human populations.They may influence endocrine systems and thus affect the health of the respective populations in several manners: (1) People consumingexclusively local products may lack certain micronutrients. This is important especially in areas with low levels of iodine and/or selenium in the environment. Thyroid gland insufficiency resulting from the iodine deficiency was widespread in many areasof Central Europe until the introduction of iodine supplementation in the second half of 20th century. Iodine deficiency is still a serious problem in many areas of Africa and Asia. (2) Numerous cultural plants contain compounds able to influence important metabolic pathways. Iodine deficiency is usually worsened by thyroidal peroxidase inhibitors, so-called goitrogens. Phenolic and terpenoid compounds may interfere in the metabolism of steroid hormones. Glycyrrhetinic acid from licorice
Název v anglickém jazyce
Endocrinological aspects of dietary habits
Popis výsledku anglicky
Dietary habits reflect both the recent economic possibilities and the cultural history of individual human populations.They may influence endocrine systems and thus affect the health of the respective populations in several manners: (1) People consumingexclusively local products may lack certain micronutrients. This is important especially in areas with low levels of iodine and/or selenium in the environment. Thyroid gland insufficiency resulting from the iodine deficiency was widespread in many areasof Central Europe until the introduction of iodine supplementation in the second half of 20th century. Iodine deficiency is still a serious problem in many areas of Africa and Asia. (2) Numerous cultural plants contain compounds able to influence important metabolic pathways. Iodine deficiency is usually worsened by thyroidal peroxidase inhibitors, so-called goitrogens. Phenolic and terpenoid compounds may interfere in the metabolism of steroid hormones. Glycyrrhetinic acid from licorice
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
22
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
29-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—