Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inhibice růstu mléčných bakterií a bakterií Bacillus sp. v sýrech a masných výrobcích vlivem polymerní obalové fólie s inkorporovaným nisinem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012814" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012814 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer packaging film with incorporated nisin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Active packaging systems based on the application of packaging materials with incorporated and/or immobilized antimicrobial agents provides one of promising trends in food processing. The object of this work was to test the effect of polyethylene (LDPE)packaging film treated with lacquer containing 5 % (w/w) Nisaplin# on the growth of lactic acid bacteria, aerobic sporeforming bacteria, Bacillus cereus and on the changes of total count of bacteria in packaged meat products and processed cheese. Peacesof cheese in contact with nisin treated film were stored at 21°C for 0, 7, and 28 days. The obtained results confirmed significant inhibitory effect of such packaging system against aerobic sporeforming bacteria, when the decrease of above mentioned bacteria contamination up to four logarithmic cycles were determined. In contact with sliced salami the significant decrease of total bacteria as well as lactic acid bacteria counts were found. During storage of packaged salami for two weeks

  • Název v anglickém jazyce

    Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer packaging film with incorporated nisin

  • Popis výsledku anglicky

    Active packaging systems based on the application of packaging materials with incorporated and/or immobilized antimicrobial agents provides one of promising trends in food processing. The object of this work was to test the effect of polyethylene (LDPE)packaging film treated with lacquer containing 5 % (w/w) Nisaplin# on the growth of lactic acid bacteria, aerobic sporeforming bacteria, Bacillus cereus and on the changes of total count of bacteria in packaged meat products and processed cheese. Peacesof cheese in contact with nisin treated film were stored at 21°C for 0, 7, and 28 days. The obtained results confirmed significant inhibitory effect of such packaging system against aerobic sporeforming bacteria, when the decrease of above mentioned bacteria contamination up to four logarithmic cycles were determined. In contact with sliced salami the significant decrease of total bacteria as well as lactic acid bacteria counts were found. During storage of packaged salami for two weeks

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    272-275

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus