Redukce růstu mléčných bakterií, Bacillus cereus DMF 2008 a celkového počtu bakterií vxsýrech a masných výrobcích pomocí nisinu navázaného na polymerní obalový film
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012879" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012879 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Redukce růstu mléčných bakterií, Bacillus cereus DMF 2008 a celkového počtu bakterií vxsýrech a masných výrobcích pomocí nisinu navázaného na polymerní obalový film
Popis výsledku v původním jazyce
Systémy aktivního balení založené na aplikaci obalových materiálů s inkorporovanými nebo imobilizovanými antimikrobiálními činidly představují jeden ze slibných směrů v balení minimálně opracovaných potravin. Cílem této práce bylo stanovit účinek obalovéfólie z polyethylenu (LDPE) s nánosem laku obsahujícího 5 % (w/w) Nisaplinu# na růst aerobních sporotvorných bakterií a bakterií Bacillus cereus v baleném taveném sýru. Plátky sýra v kontaktu s nisinem ošetřeným povrchem fólie byly skladovány při 21°Cpo0, 7, 14, 21 a 28 dní. Získané výsledky potvrdily významný inhibiční účinek použitého systému balení vůči aerobním sporotvorným bakteriím, jejichž kontaminace se snížila až o čtyři logaritmické řády v porovnání s kontrolními vzorky.
Název v anglickém jazyce
Inhibition of lactic bacteria, Bacillus cereus DMF 2008 and total bacteria growth in cheese and meat products due to nisin linked to polymer packaging film
Popis výsledku anglicky
Active packaging systems based on the application of packaging materials with incorporated and/or immobilized antimicrobial agents provides one of promising trends in food processing. The object of this work was to test the effect of polyethylene (LDPE)packaging film treated with lacquer containing 5 % (w/w) Nisaplin# on the of growth of aerobic sporforming bacteria and Bacillus cereus in packaged processed cheese. Peaces of cheese in contact with nisin treated film were storaged in 21°C for 0, 7, 14,21and 28 days. The obtained results confirmed significant inhibitory effect of such packaging system against aerobic sporforming bacteria, when the decrease of above mentioned bacteria contamination up to four logharitmic orders were determined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
24-26
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr, ČR
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—