Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití analýzy obrazu při hodnocení kvality masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012933 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití analýzy obrazu při hodnocení kvality masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Iridescence (duhové zbarvení) je přirozený jev vyskytující se někdy na nákroji celosvalových masných výrobků. Řada spotřebitelů považuje iridescenci za vizuálně nepěknou a mylně se domnívají, že masný výrobek je zkažený. Cílem této práce bylo popsat duhové zbarvení masných výrobků. Výskyt iridescence u vybraných masných výrobků byl hodnocen vizuálně, pomocí analýzy obrazu (LUCIA 3.52a) a reflekční spektrofotometrie ve viditelné oblasti (Minolta CM 2600d).Masné výrobky (čerstvé nákroje) byly také sledovány v průběhu uchování na vzduchu; snímky byly následně analyzovány programem LUCIA 3.52a. V důsledku vysychání povrchových vrstev se zmenšovala plocha výskytu iridescence, během experimentu se však nikdy neztratila úplně. Analýza obrazu se jeví jako vhodnější metoda zkoumání duhového zbarvení oproti spektrofotometrii, protože vhodným naprahováním lze vybrat pouze oblast iridescence. Použitím spektrofotometrie se získají průměrné hodnoty barvy z celé snímané plochy, což omezuje sledování

  • Název v anglickém jazyce

    Image analysis and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Iridescence is natural effect that occures at cutting surface of meat products like ham. The objective of this work was to describe this phenomenon. The occurence of iridescence was evaluated by sensorial analysis, video analysis (Lucia 3.5a) and reflectance spectrophotometry in visible area (Minolta CM 2600d). Meat products were also scanned during drying; the images of meat products were analysed using programme LUCIA 3.52a. Analysis of these images showed that the area of iridescence incidence decreased during drying. It means that water has effect on area of iridescence incidence. The colour of iridescence has not changed during drying and never lost entirely. Examination of samples with iridescence by spectrophotometry in visible area is not as suitable as use of image analysis.

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

  • Místo vydání

    Praha

  • Název nakladatele resp. objednatele

    VŠCHT Praha

  • Verze

    Neuveden

  • Identifikační číslo nosiče

    1