Využití analýzy obrazu při hodnocení kvality masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012933" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012933 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití analýzy obrazu při hodnocení kvality masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Iridescence (duhové zbarvení) je přirozený jev vyskytující se někdy na nákroji celosvalových masných výrobků. Řada spotřebitelů považuje iridescenci za vizuálně nepěknou a mylně se domnívají, že masný výrobek je zkažený. Cílem této práce bylo popsat duhové zbarvení masných výrobků. Výskyt iridescence u vybraných masných výrobků byl hodnocen vizuálně, pomocí analýzy obrazu (LUCIA 3.52a) a reflekční spektrofotometrie ve viditelné oblasti (Minolta CM 2600d).Masné výrobky (čerstvé nákroje) byly také sledovány v průběhu uchování na vzduchu; snímky byly následně analyzovány programem LUCIA 3.52a. V důsledku vysychání povrchových vrstev se zmenšovala plocha výskytu iridescence, během experimentu se však nikdy neztratila úplně. Analýza obrazu se jeví jako vhodnější metoda zkoumání duhového zbarvení oproti spektrofotometrii, protože vhodným naprahováním lze vybrat pouze oblast iridescence. Použitím spektrofotometrie se získají průměrné hodnoty barvy z celé snímané plochy, což omezuje sledování
Název v anglickém jazyce
Image analysis and meat products
Popis výsledku anglicky
Iridescence is natural effect that occures at cutting surface of meat products like ham. The objective of this work was to describe this phenomenon. The occurence of iridescence was evaluated by sensorial analysis, video analysis (Lucia 3.5a) and reflectance spectrophotometry in visible area (Minolta CM 2600d). Meat products were also scanned during drying; the images of meat products were analysed using programme LUCIA 3.52a. Analysis of these images showed that the area of iridescence incidence decreased during drying. It means that water has effect on area of iridescence incidence. The colour of iridescence has not changed during drying and never lost entirely. Examination of samples with iridescence by spectrophotometry in visible area is not as suitable as use of image analysis.
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
VŠCHT Praha
Verze
Neuveden
Identifikační číslo nosiče
1