ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012971" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012971 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 1929 bylo popsáno u člověka septické onemocnění, doprovázené výraznoumonocytosou v periferní krvi. Již v letech předešlých bylo podobné onemocnění pozorováno u živočichů, ale až v roce 1940 bylo zjištěno, že nemoc má společného původce, který bylnazván Listeria monocytogenes. Tím vznikl i rod Listeria, který zahrnuje v současné době 6 různých druhů - L. monocytogenes, L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri a L. grayi1. L. monocytogenes je podmíněným patogenem lidí i zvířat, L. ivanovii vyvolává onemocnění u ovcí a jen výjimečně u lidí. Ostatní druhy jsou nepatogenní. Listeria monocytogenes je jedním z nejobávanějších patogenů v potravinářském průmyslu. Onemocnění vyvolaná touto bakteriální kontaminací jsou velmi závažná a zasahujíspecifické skupiny populace: staré lidi, děti, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou. Pro vysokou mortalitu je listeriosa považována za jedno z nejtěžších alimentárních onemocnění. Narůstající výskyt onemocnění vyvolal potřebu testov
Název v anglickém jazyce
Enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of listeria contamination in the samples of ice cream
Popis výsledku anglicky
Bacteria of the genus Listeria are widely distributed in the environment and they frequently contaminate food. Among all species in the genus Listeria, only L. monocytogenes has been implicated in serious human illness. The other Listeria spp. are considered to be avirulent to man but they may cause a variety of disease symptoms or even death in animal. These bacteria are well equipped to survive food processing technologies. For example, they tolerate high concentrations of salt and relatively low pHs,and worst of all, they are able to multiply at refrigeration temperatures. This makes Listeria microorganisms a serious threat to food safety and ranks them among the microorganisms that most concern the food industry. The foods most frequently implicated are raw milk, soft cheeses (particularly those made from unpasteurized milk), ice cream, raw vegetables, fermented raw-meat sausages, raw and cooked poultry and raw and smoked fish. Food producers and distributors as well as public hea
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0350" target="_blank" >GA525/03/0350: Vývoj screeningové imunochemické metody pro specifickou detekci Listeria monocytogenes v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
433-437
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—