Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012971" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012971 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA NA PEVNÉ FÁZI PRO DETEKCI LISTERIÍ VE VZORCÍCH ZMRZLINY

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V roce 1929 bylo popsáno u člověka septické onemocnění, doprovázené výraznoumonocytosou v periferní krvi. Již v letech předešlých bylo podobné onemocnění pozorováno u živočichů, ale až v roce 1940 bylo zjištěno, že nemoc má společného původce, který bylnazván Listeria monocytogenes. Tím vznikl i rod Listeria, který zahrnuje v současné době 6 různých druhů - L. monocytogenes, L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri a L. grayi1. L. monocytogenes je podmíněným patogenem lidí i zvířat, L. ivanovii vyvolává onemocnění u ovcí a jen výjimečně u lidí. Ostatní druhy jsou nepatogenní. Listeria monocytogenes je jedním z nejobávanějších patogenů v potravinářském průmyslu. Onemocnění vyvolaná touto bakteriální kontaminací jsou velmi závažná a zasahujíspecifické skupiny populace: staré lidi, děti, těhotné ženy a osoby se sníženou imunitou. Pro vysokou mortalitu je listeriosa považována za jedno z nejtěžších alimentárních onemocnění. Narůstající výskyt onemocnění vyvolal potřebu testov

  • Název v anglickém jazyce

    Enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of listeria contamination in the samples of ice cream

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of the genus Listeria are widely distributed in the environment and they frequently contaminate food. Among all species in the genus Listeria, only L. monocytogenes has been implicated in serious human illness. The other Listeria spp. are considered to be avirulent to man but they may cause a variety of disease symptoms or even death in animal. These bacteria are well equipped to survive food processing technologies. For example, they tolerate high concentrations of salt and relatively low pHs,and worst of all, they are able to multiply at refrigeration temperatures. This makes Listeria microorganisms a serious threat to food safety and ranks them among the microorganisms that most concern the food industry. The foods most frequently implicated are raw milk, soft cheeses (particularly those made from unpasteurized milk), ice cream, raw vegetables, fermented raw-meat sausages, raw and cooked poultry and raw and smoked fish. Food producers and distributors as well as public hea

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0350" target="_blank" >GA525/03/0350: Vývoj screeningové imunochemické metody pro specifickou detekci Listeria monocytogenes v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    433-437

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku