Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013079" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013079 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou
Popis výsledku v původním jazyce
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků osta
Název v anglickém jazyce
Dietary intake of polycyclic aromatic hydrocarbons through fruit ang vegetables
Popis výsledku anglicky
Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and its derivatives represent an important group of persistent environmental contaminants. These compounds are monitored in a variety of food and environmental matrices, where they are usually presented at low levels. One of the aimes of this study was to optimize and validate analytical method for the determination of PAHs, its methylated derivatives and sulphur heterocycles in fruits and vegetables. For this method an uncertainty was estimated as well. Optimizedprocedure was employed for determination of PAHs in fruits (apples, apricot and grapes) and vegetables (cauliflower, parsley, cabbage, cucumber and tomato) collected from the region of south Moravia. Samples of soil, alfalfa and wheat were analysed as well. The highest levels of PAHs were found in soil and in alfalfa representing plant matrices. With respect to uncertainty of analytical measurements in most of analyzed samples similar level of all PAHs, median 4 - 7 g/kg of wet weight,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
482-485
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—