Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013079" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013079 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dietární příjem polycyklických aromatických uhlovodíků ovocem a zeleninou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a jejich deriváty reprezentují významnou skupinu perzistentních kontaminantů životního prostředí. Tyto látky jsou sledovány v celé řadě potravinářských a environmentálních matric, kde se často vyskytují na stopových hladinách. Z tohoto důvodu je nutné pro jejich stanovení disponovat spolehlivými analytickými technikami. Předmětem této práce byla optimalizace a validace analytické metody pro stanovení PAU, jejich methylovaných derivátů a sirných heterocyklů v ovoci a zelenině, pro kterou byl proveden i odhad celkové nejistoty. Optimalizovaný postup pro stanovení PAU byl využit ke zjištění jejich obsahu ve vzorcích ovoce (jablek, meruněk a hroznového vína) a zeleniny (květáku, petržele, kapusty, okurek a rajčat) odebraných v oblasti jižní Moravy. Na obsah PAU byly dále vyšetřeny vzorky půd, vojtěšky a pšenice. Nejvyšší celkové hladiny těchto analytů byly zjištěny v půdě, z rostlinných matric pak ve vojtěšce. Téměř u všech vyšetřovaných vzorků osta

  • Název v anglickém jazyce

    Dietary intake of polycyclic aromatic hydrocarbons through fruit ang vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and its derivatives represent an important group of persistent environmental contaminants. These compounds are monitored in a variety of food and environmental matrices, where they are usually presented at low levels. One of the aimes of this study was to optimize and validate analytical method for the determination of PAHs, its methylated derivatives and sulphur heterocycles in fruits and vegetables. For this method an uncertainty was estimated as well. Optimizedprocedure was employed for determination of PAHs in fruits (apples, apricot and grapes) and vegetables (cauliflower, parsley, cabbage, cucumber and tomato) collected from the region of south Moravia. Samples of soil, alfalfa and wheat were analysed as well. The highest levels of PAHs were found in soil and in alfalfa representing plant matrices. With respect to uncertainty of analytical measurements in most of analyzed samples similar level of all PAHs, median 4 - 7 g/kg of wet weight,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 24. - 26. 5.2004

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    482-485

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku