Stanovení nitrovaných polycyklických aromatických uhlovodíků a jejich prekursorů v biotických matricích
Popis výsledku
Byla vyvinuta analytická metoda pro stanovení ultrastopových koncentrací nitro-PAU v potravinách a a různých biotických matricích; pro identifikaci a kvantifikaci analytů byla použita technika GC-MS/NCI. Pracovní charakteristiky implementované metody byly zjišťovány v procesu "in-house" validace. Byly kvantifikovány hlavní zdroje nejistot a navrženy strategie pro jejich minimalizaci, které byly následně zavedeny a kriticky zhodnoceny. Ve studii byly realizovány analýzy vzorků potravin nejrůznějšího typu(vzorky celodenní stravy, čaje maté, dýňového oleje, nati petržele, uzenin).
Klíčová slova
polynuclear aromatic hydrocarbonsbiotic matricesnitro-derivativesfood contaminants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of nitrated polycyclic aromatic hydrocarbons and their precursors in biotic matrices
Popis výsledku v původním jazyce
Analytical method for the determination of ultra-trace levels of nitro-PAHs in food and various biotic matrices has been developed and GC-MS/NCI technique was used for the identification / quantitation of target analytes. Performance characteristics of implemented method were obtained through thorough in-house validation procedure. The main sources of uncertainties were critically evaluated, possible strategies of their elimination / minimisation were considered and consequently employed. Examination ofreal-life samples of various foodstuffs (complete human diet, mate tea, pumpkin seed oil, parsley, sausages) was performed in this study.
Název v anglickém jazyce
Determination of nitrated polycyclic aromatic hydrocarbons and their precursors in biotic matrices
Popis výsledku anglicky
Analytical method for the determination of ultra-trace levels of nitro-PAHs in food and various biotic matrices has been developed and GC-MS/NCI technique was used for the identification / quantitation of target analytes. Performance characteristics of implemented method were obtained through thorough in-house validation procedure. The main sources of uncertainties were critically evaluated, possible strategies of their elimination / minimisation were considered and consequently employed. Examination ofreal-life samples of various foodstuffs (complete human diet, mate tea, pumpkin seed oil, parsley, sausages) was performed in this study.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
OK 377: Přítomnost a rizika nitrovaných Polycyklických aromatických uhlovodíků
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Svazek periodika
982
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
127-143
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2002