Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přínos profesora pražské techniky C.J.N. Ballinga českému a světovému pivovarství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015869 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přínos profesora pražské techniky C.J.N. Ballinga českému a světovému pivovarství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prof C.J.N.Balling (1805-1868) přednášel na pražské technice širokou škálu chemických teoretických a technologických předmětů. Výrazně ovlivnil vysokoškolskou výuku v oboru chemie rozšířením přednášek o analytickou chemii a prosazováním praktické výuky sdokonalou znalostí teoretických základů. Vychoval řadu odborníků kteří se stali jeho nástupci a zajistili výuku chemie, ale především kvasných výrob, hlavně pivovarství, po rozdělení pražské techniky na německou a českou vysokou školu právě na české technice.Velký přínos světového významu měla vědecká práce prof. Ballinga. Nejdříve se věnoval výzkumu a praxi hutnického průmyslu, mnoho jeho bádání bylo z oblasti cukrovarnictví ale největší uznání vědecké erudice mu přinesly teoretické práce z oblasti fermentačních technik a jejich využití v praxi, především v pivovarství. Prof. Balling úzce spolupracoval s českými pivovarníky, uskutečňoval v pivovarech praktické zkoušky svých technologických námětů, jako zpracování náhražek sladu, úprav

  • Název v anglickém jazyce

    C.J.N. Balling's contribution to Czech and international brewing

  • Popis výsledku anglicky

    Professor C. J. N. Balling (1805-1868) professed at the Prague Polytechnic a wide variety of chemical, theoretical and technological subjects. He very much changed the post-secondary education in the chemistry field by enriching lectures with analyticalchemistry and enforcing hands-on learning backed by excellent knowledge of theoretical principles. He trained a number of experts, who became his successors. After the Prague Polytechnic was split into the German and Czech university, they ensured the education of chemistry, but above all fermentation productions, mainly brewing, at the Czech university.Professor Balling's scientific studies were a big contribution on the global scale. At first, he focused on studying and gaining experience in the metallurgy. Also, a lot of his research was from sugar production. Nevertheless, theoretical studies on fermentation techniques and their application brought him the biggest respect from the scientific erudition, especially in brewing. Profess

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů