Přínos profesora pražské techniky C.J.N. Ballinga českému a světovému pivovarství II
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015870" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015870 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přínos profesora pražské techniky C.J.N. Ballinga českému a světovému pivovarství II
Popis výsledku v původním jazyce
Prof C.J.N.Balling (1805-1868) přednášel na pražské technice širokou škálu chemických teoretických a technologických předmětů. Výrazně ovlivnil vysokoškolskou výuku v oboru chemie rozšířením přednášek o analytickou chemii a prosazováním praktické výuky sdokonalou znalostí teoretických základů. Vychoval řadu odborníků kteří se stali jeho nástupci a zajistili výuku chemie, ale především kvasných výrob, hlavně pivovarství, po rozdělení pražské techniky na německou a českou vysokou školu právě na české technice.Velký přínos světového významu měla vědecká práce prof. Ballinga. Nejdříve se věnoval výzkumu a praxi hutnického průmyslu, mnoho jeho bádání bylo z oblasti cukrovarnictví ale největší uznání vědecké erudice mu přinesly teoretické práce z oblasti fermentačních technik a jejich využití v praxi, především v pivovarství. Prof. Balling úzce spolupracoval s českými pivovarníky, uskutečňoval v pivovarech praktické zkoušky svých technologických námětů, jako zpracování náhražek sladu, úprav
Název v anglickém jazyce
C.J.N. Balling's contribution to Czech and international brewing
Popis výsledku anglicky
Professor C. J. N. Balling (1805-1868) professed at the Prague Polytechnic a wide variety of chemical, theoretical and technological subjects. He very much changed the post-secondary education in the chemistry field by enriching lectures with analyticalchemistry and enforcing hands-on learning backed by excellent knowledge of theoretical principles. He trained a number of experts, who became his successors. After the Prague Polytechnic was split into the German and Czech university, they ensured the education of chemistry, but above all fermentation productions, mainly brewing, at the Czech university.Professor Balling's scientific studies were a big contribution on the global scale. At first, he focused on studying and gaining experience in the metallurgy. Also, a lot of his research was from sugar production. Nevertheless, theoretical studies on fermentation techniques and their application brought him the biggest respect from the scientific erudition, especially in brewing. Profess
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů