Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biosyntéza složek potravin: sacharidy. 1. Monosacharidy, oligosacharidy a příbuzné sloučeniny - přehledný článek.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015985" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015985 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biosynthesis of food constituents: Saccharides. 1. Monosaccharides, oligosaccharides, and related compounds - a review.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review article establishes a survey of selected principal biosynthetic pathways that lead to the most important monosaccharides, oligosaccharides, sugar alcohols, and cyclitols in foods and in food raw materials and informs nonspecialist readers about new scientific advances as reported in recently published papers. Subdivision of the topics is predominantly via biosynthesis. Monosaccharides are subdivided to sugar phosphates, sugar nucleotides, nucleotide-glucose interconversion pathway sugars, nucleotide-mannose interconversion pathway sugars, and aminosugars. The part concerning oligosaccharides deals with saccharose, trehalose, raffinose, and lactose biosynthesis. The part devoted to sugar alcohols and cyclitols includes the biosynthetic pathways leading to glucitol, inositols, and pseudosaccharides. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using sound chemical principles and mechanisms.

  • Název v anglickém jazyce

    Biosynthesis of food constituents: Saccharides. 1. Monosaccharides, oligosaccharides, and related compounds - a review.

  • Popis výsledku anglicky

    This review article establishes a survey of selected principal biosynthetic pathways that lead to the most important monosaccharides, oligosaccharides, sugar alcohols, and cyclitols in foods and in food raw materials and informs nonspecialist readers about new scientific advances as reported in recently published papers. Subdivision of the topics is predominantly via biosynthesis. Monosaccharides are subdivided to sugar phosphates, sugar nucleotides, nucleotide-glucose interconversion pathway sugars, nucleotide-mannose interconversion pathway sugars, and aminosugars. The part concerning oligosaccharides deals with saccharose, trehalose, raffinose, and lactose biosynthesis. The part devoted to sugar alcohols and cyclitols includes the biosynthetic pathways leading to glucitol, inositols, and pseudosaccharides. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using sound chemical principles and mechanisms.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    129-144

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus