Biosyntéza složek potravin: sacharidy. 1. Monosacharidy, oligosacharidy a příbuzné sloučeniny - přehledný článek.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015985" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015985 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biosynthesis of food constituents: Saccharides. 1. Monosaccharides, oligosaccharides, and related compounds - a review.
Popis výsledku v původním jazyce
This review article establishes a survey of selected principal biosynthetic pathways that lead to the most important monosaccharides, oligosaccharides, sugar alcohols, and cyclitols in foods and in food raw materials and informs nonspecialist readers about new scientific advances as reported in recently published papers. Subdivision of the topics is predominantly via biosynthesis. Monosaccharides are subdivided to sugar phosphates, sugar nucleotides, nucleotide-glucose interconversion pathway sugars, nucleotide-mannose interconversion pathway sugars, and aminosugars. The part concerning oligosaccharides deals with saccharose, trehalose, raffinose, and lactose biosynthesis. The part devoted to sugar alcohols and cyclitols includes the biosynthetic pathways leading to glucitol, inositols, and pseudosaccharides. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using sound chemical principles and mechanisms.
Název v anglickém jazyce
Biosynthesis of food constituents: Saccharides. 1. Monosaccharides, oligosaccharides, and related compounds - a review.
Popis výsledku anglicky
This review article establishes a survey of selected principal biosynthetic pathways that lead to the most important monosaccharides, oligosaccharides, sugar alcohols, and cyclitols in foods and in food raw materials and informs nonspecialist readers about new scientific advances as reported in recently published papers. Subdivision of the topics is predominantly via biosynthesis. Monosaccharides are subdivided to sugar phosphates, sugar nucleotides, nucleotide-glucose interconversion pathway sugars, nucleotide-mannose interconversion pathway sugars, and aminosugars. The part concerning oligosaccharides deals with saccharose, trehalose, raffinose, and lactose biosynthesis. The part devoted to sugar alcohols and cyclitols includes the biosynthetic pathways leading to glucitol, inositols, and pseudosaccharides. There is extensive use of reaction schemes, sequences, and mechanisms with enzymes involved and detailed explanations using sound chemical principles and mechanisms.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
129-144
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—