Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení kvality kakaového prášku pomocí NIR a FTIR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016012" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    DETERMINATION OF COCOA POWDER QUALITY BY NIR AND FTIR SPECTROSCOPY

  • Popis výsledku v původním jazyce

    At present the use of reliable control methods to ensure the labeled quality of food is a task for organizations that have to limit or eliminate falsification. In food industry there are wide-spread products made from cocoa beans, e. g. chocolate, different chocolate confectionery, chocolate cookies, cocoa powder, instant chocolate drinks, etc. The Czech legislative deals only with moisture and the fat content of cocoa powder. NIR spectroscopy offers a number of important advantages over traditional chemical methods. It is a physical, non-destructive method, requiring minimal or no sample preparation and its precision can be high. It is a multi-analytical technique: several determinations can be made simultaneously. The method offers the possibility ofmeasuring physical and chemical properties. Once calibrated, the NIR spectrometer is simple to operate. The chief disadvantages are the dependence on time-consuming and laborious calibration procedures and the complexity in the choice of

  • Název v anglickém jazyce

    DETERMINATION OF COCOA POWDER QUALITY BY NIR AND FTIR SPECTROSCOPY

  • Popis výsledku anglicky

    At present the use of reliable control methods to ensure the labeled quality of food is a task for organizations that have to limit or eliminate falsification. In food industry there are wide-spread products made from cocoa beans, e. g. chocolate, different chocolate confectionery, chocolate cookies, cocoa powder, instant chocolate drinks, etc. The Czech legislative deals only with moisture and the fat content of cocoa powder. NIR spectroscopy offers a number of important advantages over traditional chemical methods. It is a physical, non-destructive method, requiring minimal or no sample preparation and its precision can be high. It is a multi-analytical technique: several determinations can be made simultaneously. The method offers the possibility ofmeasuring physical and chemical properties. Once calibrated, the NIR spectrometer is simple to operate. The chief disadvantages are the dependence on time-consuming and laborious calibration procedures and the complexity in the choice of

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CUKRBLIK 2005: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts

  • ISBN

    80-7080-560-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    11-12

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    31. 3. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku