Stanovení kvality kakaového prášku pomocí NIR a FTIR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016012" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
DETERMINATION OF COCOA POWDER QUALITY BY NIR AND FTIR SPECTROSCOPY
Popis výsledku v původním jazyce
At present the use of reliable control methods to ensure the labeled quality of food is a task for organizations that have to limit or eliminate falsification. In food industry there are wide-spread products made from cocoa beans, e. g. chocolate, different chocolate confectionery, chocolate cookies, cocoa powder, instant chocolate drinks, etc. The Czech legislative deals only with moisture and the fat content of cocoa powder. NIR spectroscopy offers a number of important advantages over traditional chemical methods. It is a physical, non-destructive method, requiring minimal or no sample preparation and its precision can be high. It is a multi-analytical technique: several determinations can be made simultaneously. The method offers the possibility ofmeasuring physical and chemical properties. Once calibrated, the NIR spectrometer is simple to operate. The chief disadvantages are the dependence on time-consuming and laborious calibration procedures and the complexity in the choice of
Název v anglickém jazyce
DETERMINATION OF COCOA POWDER QUALITY BY NIR AND FTIR SPECTROSCOPY
Popis výsledku anglicky
At present the use of reliable control methods to ensure the labeled quality of food is a task for organizations that have to limit or eliminate falsification. In food industry there are wide-spread products made from cocoa beans, e. g. chocolate, different chocolate confectionery, chocolate cookies, cocoa powder, instant chocolate drinks, etc. The Czech legislative deals only with moisture and the fat content of cocoa powder. NIR spectroscopy offers a number of important advantages over traditional chemical methods. It is a physical, non-destructive method, requiring minimal or no sample preparation and its precision can be high. It is a multi-analytical technique: several determinations can be made simultaneously. The method offers the possibility ofmeasuring physical and chemical properties. Once calibrated, the NIR spectrometer is simple to operate. The chief disadvantages are the dependence on time-consuming and laborious calibration procedures and the complexity in the choice of
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CUKRBLIK 2005: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts
ISBN
80-7080-560-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
11-12
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
31. 3. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—