Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterizace beta-glukanů izolovaného z Pleurotus sp.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016039" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016039 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterisation of beta-glucans isolated from Pleurotus sp.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pleurotus sp. is interesting as medicinal mushroom due to the significant content of beta-glucans. These polysaccharides are supposed to be responsible for some healthy properties of various mushrooms. There is evidence to study how beta-glucan distribution in fruit body depends on genetic differences between strains of Pleurotus sp., cultivation conditions and harvest term. The aim of this study was characterisation of beta-glucans and chitin-glucan complexes of four strains of Pleurotus sp. The contents of beta-glucans were determined separately in pilei and stems by Megazyme (Ireland) enzymatic kit contained exo-1,3-&#61538;-glucanase and &#61538;-glucosidase. Soluble and insoluble glucans were isolated according to the modified procedure of Chenghua et al. (2000). Lyophilised samples obtained from dialysed extracts, as well as insoluble residues, were analyzed by spectroscopic and separation methods. Enzymatic analysis confirms significant differences in beta-glucan contents among

  • Název v anglickém jazyce

    Characterisation of beta-glucans isolated from Pleurotus sp.

  • Popis výsledku anglicky

    Pleurotus sp. is interesting as medicinal mushroom due to the significant content of beta-glucans. These polysaccharides are supposed to be responsible for some healthy properties of various mushrooms. There is evidence to study how beta-glucan distribution in fruit body depends on genetic differences between strains of Pleurotus sp., cultivation conditions and harvest term. The aim of this study was characterisation of beta-glucans and chitin-glucan complexes of four strains of Pleurotus sp. The contents of beta-glucans were determined separately in pilei and stems by Megazyme (Ireland) enzymatic kit contained exo-1,3-&#61538;-glucanase and &#61538;-glucosidase. Soluble and insoluble glucans were isolated according to the modified procedure of Chenghua et al. (2000). Lyophilised samples obtained from dialysed extracts, as well as insoluble residues, were analyzed by spectroscopic and separation methods. Enzymatic analysis confirms significant differences in beta-glucan contents among

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CUKRBLIK 2005: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts

  • ISBN

    80-7080-560-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    18

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    31. 3. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku