Characterizace beta-glukanů izolovaného z Pleurotus sp.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016039" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016039 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterisation of beta-glucans isolated from Pleurotus sp.
Popis výsledku v původním jazyce
Pleurotus sp. is interesting as medicinal mushroom due to the significant content of beta-glucans. These polysaccharides are supposed to be responsible for some healthy properties of various mushrooms. There is evidence to study how beta-glucan distribution in fruit body depends on genetic differences between strains of Pleurotus sp., cultivation conditions and harvest term. The aim of this study was characterisation of beta-glucans and chitin-glucan complexes of four strains of Pleurotus sp. The contents of beta-glucans were determined separately in pilei and stems by Megazyme (Ireland) enzymatic kit contained exo-1,3--glucanase and -glucosidase. Soluble and insoluble glucans were isolated according to the modified procedure of Chenghua et al. (2000). Lyophilised samples obtained from dialysed extracts, as well as insoluble residues, were analyzed by spectroscopic and separation methods. Enzymatic analysis confirms significant differences in beta-glucan contents among
Název v anglickém jazyce
Characterisation of beta-glucans isolated from Pleurotus sp.
Popis výsledku anglicky
Pleurotus sp. is interesting as medicinal mushroom due to the significant content of beta-glucans. These polysaccharides are supposed to be responsible for some healthy properties of various mushrooms. There is evidence to study how beta-glucan distribution in fruit body depends on genetic differences between strains of Pleurotus sp., cultivation conditions and harvest term. The aim of this study was characterisation of beta-glucans and chitin-glucan complexes of four strains of Pleurotus sp. The contents of beta-glucans were determined separately in pilei and stems by Megazyme (Ireland) enzymatic kit contained exo-1,3--glucanase and -glucosidase. Soluble and insoluble glucans were isolated according to the modified procedure of Chenghua et al. (2000). Lyophilised samples obtained from dialysed extracts, as well as insoluble residues, were analyzed by spectroscopic and separation methods. Enzymatic analysis confirms significant differences in beta-glucan contents among
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CUKRBLIK 2005: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts
ISBN
80-7080-560-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
18
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
31. 3. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—