Mushrooms of Genus Pleurotus as a Source of Dietary Fibres and Glucans for Food Supplements
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021390" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021390 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Mushrooms of Genus Pleurotus as a Source of Dietary Fibres and Glucans for Food Supplements
Popis výsledku v původním jazyce
Fruit bodies (separately pilei and stems) of mushrooms Pleurotus ostreatus (four strains) and Pleurotus eryngii were characterised as a source of polysaccharides. The contents of glucans and dietary fibres were determined with using the respective Megazyme enzymatic kits. Enzymatic analysis of the fruit bodies confirmed significant differences in the contents of these components among the species and strains. The stems contained more insoluble dietary fibres than the pilei in all the cases and more beta-glucans in most cases. However, relatively high contents of beta-glucan (20-50% of dry matter) could be a result of incomplete enzymatic hydrolysis of insoluble alpha-1,3-glucans. Nevertheless, low food quality stems of mushrooms Pleurotus sp. could bea valuable source of cell wall glucans for the preparation of food supplements.
Název v anglickém jazyce
Mushrooms of Genus Pleurotus as a Source of Dietary Fibres and Glucans for Food Supplements
Popis výsledku anglicky
Fruit bodies (separately pilei and stems) of mushrooms Pleurotus ostreatus (four strains) and Pleurotus eryngii were characterised as a source of polysaccharides. The contents of glucans and dietary fibres were determined with using the respective Megazyme enzymatic kits. Enzymatic analysis of the fruit bodies confirmed significant differences in the contents of these components among the species and strains. The stems contained more insoluble dietary fibres than the pilei in all the cases and more beta-glucans in most cases. However, relatively high contents of beta-glucan (20-50% of dry matter) could be a result of incomplete enzymatic hydrolysis of insoluble alpha-1,3-glucans. Nevertheless, low food quality stems of mushrooms Pleurotus sp. could bea valuable source of cell wall glucans for the preparation of food supplements.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000262713300006
EID výsledku v databázi Scopus
—