Názor konzumentů na výskyt iridescence na masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016093" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016093 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Názor konzumentů na výskyt iridescence na masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Iridescence /duhové zbarvení/ je optický jev vyskytující se na nákroji celosvalových masných výrobků. Konzumenti považují iridescenci za vzhledovou vadu a často si mylně spojují zelenou iridescenci se zkázou masného výrobku. Nejčastěji je iridescence zelená nebo červenooranžová. Pomocí vytvořeného dotazníku byli oslovováni konzumenti různých věkových kategorií a typu povolání na jejich zkušenosti s výskytem iridescence na mase a masných výrobcích. Většina konzumentů se již s tímto zbarvením setkala, nebyla však schopna vysvětlit příčiny jeho výskytu.
Název v anglickém jazyce
Opinion of consumers on occurrence of iridiscence on meat products
Popis výsledku anglicky
Iridescence /rainbow coloration/ is a optical phenomenom occuring on the cut of wholemuscle meat products. Consumers consider iridescence as superficial defect and often connect incorrectly green iridescence with decay of meat product. Iridescence is mostly green or something between red and orange. Consumers of different age categories and profession types were called by created questionnaire on their experiences with occurrence of iridescence on meat and meat products. Majority of consumers already met with this coloration but did not able to explain reasons of its occurrence.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
341-344
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—