POROVNÁNÍ METOD STANOVENÍ PODÍLU ŽLOUTKU V POTRAVINÁŘSKÝCH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016115" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016115 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
POROVNÁNÍ METOD STANOVENÍ PODÍLU ŽLOUTKU V POTRAVINÁŘSKÝCH
Popis výsledku v původním jazyce
Vstupem ČR do EU začalo platit nařízení komise ES č. 2091/2002, které určuje referenční metodu pro stanovení koncentrace vaječného žloutku v lihovinách založenou na extrakci a stanovení sloučenin fosforu rozpustných v ethanolu. Tato metoda byla využita k analýze a posouzení vzorků vaječných likérů a technologických žloutků a naměřené obsahy #čistého žloutku# byly porovnány s výsledky získanými stanovením celkového fosforu podle AOAC, stanovením celého souboru markerů vaječné hmoty a obsahu jednotlivýchfosfolipidů. Jednotlivé analytické metody a způsoby výpočtu vaječného podílu byly kriticky zhodnoceny
Název v anglickém jazyce
Comparison of methods for the determination of egg yolk in egg food products
Popis výsledku anglicky
The recent EU Food Law (ES 2091/2002) specifies the reference method for the estimation of egg yolk in alcoholic beverages based on the determination of phosphorus compound that are soluble in ethanol. This methodology was used for the analyses and evaluating of authenticity of egg liqueurs and technological egg yolks samples. The results of calculated #clear egg yolk" were compared with the method of determination of total phosphorus by AOAC, with the multiple regression equation for several chemical markers (cholesterol, phosphorus, lysozyme, fat, dry matter) and content and composition of phospholipids.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
247-249
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bystřice n. Pernštýnem
Datum konání akce
23. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—