Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita organicky a konvenčně pěstovaných brambor: čtyřletá studie mikronutrientů, kovů, sekundárních metabolitů, enzymového hnědnutí a organoleptických vlastností

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016135" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016135 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality of organically and conventionally grown potatoes: Four-year study of micronutrients, metals, secondary metabolites, enzymic browning and organoleptic properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The quality of potatoes from organic and conventional farming was investigated in this study. Tubers of eight potato varieties, organically and conventionally produced at one or two geographical sites in controlled field trials, were collected in four consecutive harvests between 1996 -1999. The parameters analyzed included nitrate, trace elements (As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Se, Zn), vitamin C, potato glycoalkaloids, as well as chlorogenic acid, polyphenol oxidase and rate of tuber enzymic browning. The results indicated lower nitrate content and higher vitamin C and chlorogenic acid content to be the parameters most consistently differentiating organically from conventionally produced potatoes. Elevated concentrations of glycoalkaloids were also observed throughout the experiments in some potato varieties grown in organic farming systems. Principal component analysis (PCA) of the analytical and other data using three PCs confirmed a good separation between the organically and

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of organically and conventionally grown potatoes: Four-year study of micronutrients, metals, secondary metabolites, enzymic browning and organoleptic properties

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of potatoes from organic and conventional farming was investigated in this study. Tubers of eight potato varieties, organically and conventionally produced at one or two geographical sites in controlled field trials, were collected in four consecutive harvests between 1996 -1999. The parameters analyzed included nitrate, trace elements (As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Se, Zn), vitamin C, potato glycoalkaloids, as well as chlorogenic acid, polyphenol oxidase and rate of tuber enzymic browning. The results indicated lower nitrate content and higher vitamin C and chlorogenic acid content to be the parameters most consistently differentiating organically from conventionally produced potatoes. Elevated concentrations of glycoalkaloids were also observed throughout the experiments in some potato varieties grown in organic farming systems. Principal component analysis (PCA) of the analytical and other data using three PCs confirmed a good separation between the organically and

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Additives and Contaminants

  • ISSN

    0265-203X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    21

  • Strana od-do

    514-534

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus