Sledování změn velikostí částic saturačního kalu při předčeření pomocí metody image analysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016458" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016458 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in particle size of carbonatation slurry during preliming observed by the image analysis method
Popis výsledku v původním jazyce
A preliming is of considerable importance for efficient filtration and sedimentation of the 1st carbonation slurry. A part of the 1st carbonatation precipitate and in most cases the 2nd carbonatation precipitate is recycled to the prelimer to obtain sufficient particle size of carbonatation slurry. This recycled carbonatation slurry and the juice in the compaments of the prelimer can be characterized as polydisperse system. It contains CaCO3 and aggregated or adsorbed non-sugars. Authors chose an imageanalysis method (LUCIA system) combined with microscopic observation for particle size distribution measurement of suspensions of carbonatation slurry entering the prelimer (three chosen suspensions of carbonatation slurry concentrate and milk of lime) and suspensions inside the prelimer. Large mud particles grew during preliming and small particles dissolved in the first and the last compartment. The authors lay stress on fine handling with carbonatation and prelimed mud to prevent the
Název v anglickém jazyce
Changes in particle size of carbonatation slurry during preliming observed by the image analysis method
Popis výsledku anglicky
A preliming is of considerable importance for efficient filtration and sedimentation of the 1st carbonation slurry. A part of the 1st carbonatation precipitate and in most cases the 2nd carbonatation precipitate is recycled to the prelimer to obtain sufficient particle size of carbonatation slurry. This recycled carbonatation slurry and the juice in the compaments of the prelimer can be characterized as polydisperse system. It contains CaCO3 and aggregated or adsorbed non-sugars. Authors chose an imageanalysis method (LUCIA system) combined with microscopic observation for particle size distribution measurement of suspensions of carbonatation slurry entering the prelimer (three chosen suspensions of carbonatation slurry concentrate and milk of lime) and suspensions inside the prelimer. Large mud particles grew during preliming and small particles dissolved in the first and the last compartment. The authors lay stress on fine handling with carbonatation and prelimed mud to prevent the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zuckerindustrie
ISSN
0344-8657
e-ISSN
—
Svazek periodika
131
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
551-557
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—