Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti polyolů a jejich možné průmyslové a výživové aplikace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017960" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti polyolů a jejich možné průmyslové a výživové aplikace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se věnuje třem aplikačně nejdůležitějším polyolům (cukerným alkoholům) - sorbitolu, mannitolu a xylitolu. Jejich sladká chuť a možnost jejich použití pro diabetiky způsobuje, že tyto látky jsou vzájemně i částečně i pro cukr konkurenčními výrobky. Uvedené produkty nalézají uplatnění v potravinářském průmyslu např. jako chuťový doplněk, zajímavé jsou aplikace v redukčních dietách a speciálních výrobcích, z nepotravinářských přichází v úvahu použití ve farmaceutickém a chemickém průmyslu a některé speciální aplikace v průmyslu tabákovém, kosmetickém, atd.

  • Název v anglickém jazyce

    Polyols - properties and industrial or nutritional applications

  • Popis výsledku anglicky

    The paper is focused on three most important polyols (sugar alcohols) - sorbitol, mannitol and xylitol. Their sweet taste and their using for diabetics implicate that these substances are one another competitive, partly with sugar as well. Thus these products are applied in food industry e.g. as gustatory matter or for lowering diet or they are used for special food products. Other non-food applications are in pharmacy and in chemical industry. Special applications can be found in tobacco and cosmetic industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    122

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    314-317

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus