Vlastnosti polyolů a jejich možné průmyslové a výživové aplikace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017960" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017960 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti polyolů a jejich možné průmyslové a výživové aplikace
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se věnuje třem aplikačně nejdůležitějším polyolům (cukerným alkoholům) - sorbitolu, mannitolu a xylitolu. Jejich sladká chuť a možnost jejich použití pro diabetiky způsobuje, že tyto látky jsou vzájemně i částečně i pro cukr konkurenčními výrobky. Uvedené produkty nalézají uplatnění v potravinářském průmyslu např. jako chuťový doplněk, zajímavé jsou aplikace v redukčních dietách a speciálních výrobcích, z nepotravinářských přichází v úvahu použití ve farmaceutickém a chemickém průmyslu a některé speciální aplikace v průmyslu tabákovém, kosmetickém, atd.
Název v anglickém jazyce
Polyols - properties and industrial or nutritional applications
Popis výsledku anglicky
The paper is focused on three most important polyols (sugar alcohols) - sorbitol, mannitol and xylitol. Their sweet taste and their using for diabetics implicate that these substances are one another competitive, partly with sugar as well. Thus these products are applied in food industry e.g. as gustatory matter or for lowering diet or they are used for special food products. Other non-food applications are in pharmacy and in chemical industry. Special applications can be found in tobacco and cosmetic industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
122
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
314-317
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—