Analýza obrazu při hodnocení kvality masa a masných výrobků.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00017988" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00017988 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza obrazu při hodnocení kvality masa a masných výrobků.
Popis výsledku v původním jazyce
Analýza obrazu se osvědčila při sledování dynamiky jak růstu plísní, tak i krystalizace solí na povrchu trvanlivých salámů. Vhodným kriteriem je v obou případech měření celkové plochy porostlé plísněni nebo pokryté krystaly solí. Po určitou dobu (než dojde ke spojování jednotlivých kolonií) lze sledovat dynamiku růstu plísní i podle i podle průměru kolonií. Ukázalo se, že použité protiplísňové prostředky preparáty zpomalily růst plísní, nejúčinnější byl natamycinový preparát (v dávkování použitém v experimentu). Krystalizace solí (převažoval Na2HPO4) byla ovlivněna recepturou salámu a kolísáním okolních podmínek (teplota a relativní vlhkost vzduchu).
Název v anglickém jazyce
Video image analysis for evaluation of quality of meat and meat products.
Popis výsledku anglicky
Video image analysis proved to be a suitable method for observation of surface phenomenon's of dry sausages. It can occur there both moulds growth and salt crystallisation. Moulds were suppressed by surface treatment by sorbate, lactic acid and natamycin, the last one was most efficient. Predominant crystals on the surface were identified as Na2HPO4; their presence was influenced by polyphosphates addition in the sausage mixture and by oscillations of temperature and relative air humidity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednáškových a posterových príspevkov zo XVI. Medzinárodnej konferencie LABORALIM 2007 o analytických metódach v potravinárstve, v súlade s harmonizáciou legislatívy EÚ
ISBN
978-80-227-2628-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
16-21
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—