Isoflavonoidy v non-leguminózních taxonech: zvláštnost nebo pravidlo?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019020" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isoflavonoids in non-leguminous taxa: A rarity or a rule?
Popis výsledku v původním jazyce
Isoflavonoids are characteristic metabolites in legumes and an overwhelming number of reports concerning them come from the Leguminosae. Nevertheless, the spectrum of isoflavonoid producing taxa includes the representatives of four classes of multicellular plants, namely the Bryopsida, the Pinopsida, the Magnoliopsida and the Liliopsida. At least 59 non-leguminous families have been reported to produce isoflavones sensu lato; coumestans have been reported in 3 families, coumaronochromones in 3, pterocarpans in 9 and rotenoids in 8 families. Prenylated isoflavones have been found in 15 non-leguminous families and isoflavone dimers, heterodimers or oligomers in three families. More than two hundred different isoflavonoid aglycones have been reported in non-legumes altogether. The number of individual structures is even greater if the variety of glycosides are considered. Enzymology and genetics of isoflavonoid biosynthesis have been studied almost exclusively in legumes, with the excepti
Název v anglickém jazyce
Isoflavonoids in non-leguminous taxa: A rarity or a rule?
Popis výsledku anglicky
Isoflavonoids are characteristic metabolites in legumes and an overwhelming number of reports concerning them come from the Leguminosae. Nevertheless, the spectrum of isoflavonoid producing taxa includes the representatives of four classes of multicellular plants, namely the Bryopsida, the Pinopsida, the Magnoliopsida and the Liliopsida. At least 59 non-leguminous families have been reported to produce isoflavones sensu lato; coumestans have been reported in 3 families, coumaronochromones in 3, pterocarpans in 9 and rotenoids in 8 families. Prenylated isoflavones have been found in 15 non-leguminous families and isoflavone dimers, heterodimers or oligomers in three families. More than two hundred different isoflavonoid aglycones have been reported in non-legumes altogether. The number of individual structures is even greater if the variety of glycosides are considered. Enzymology and genetics of isoflavonoid biosynthesis have been studied almost exclusively in legumes, with the excepti
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0864" target="_blank" >GA525/06/0864: Revize taxonomické distribuce isoflavonoidů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Phytochemistry
ISSN
0031-9422
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
68
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
2909-2916
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—