Stanovení glycyrrhizinu v lékérech kombinací CITP a CZE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019024" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of Glycyrrhizin in liqueurs by on-line coupled capillary isotachophoresis with capillary zone electrophoresis
Popis výsledku v původním jazyce
An on-line coupled capillary isotachophoresis-capillary zone electrophoresis method for the determination of glycyrrhizin in liqueurs is described. The optimised electrolyte system was 5mMHCl + 11mM_-aminocaproic acid + 0.05% hydroxyethylcellulose + 30%methanol (leasing electrolyte), 5mM caproic acid + 30% methanol (terminating electrolyte) and 20mM caproic acid + 10mM histidine + 0.1% hydroxyethylcellulose + 30% methanol (background electrolyte). Method characteristics, i.e., linearity (20-500 ng/ml),accuracy (recovery 99+/-4%), intra-assay repeatability (2%), intermediate repeatability (3.8%) and detection limit (8 ng/ml) were determined. Speed of analysis, low laboriousness, high sensitivity and low-running cost are the typical attributes of the capillary isotachophoresis-capillary zone electrophoresis method. Developed method was successfully applied to analysis of liqueurs with liquorice extract and some foods (sweets and food supplements) containing liquorice. Found levels of g
Název v anglickém jazyce
Determination of Glycyrrhizin in liqueurs by on-line coupled capillary isotachophoresis with capillary zone electrophoresis
Popis výsledku anglicky
An on-line coupled capillary isotachophoresis-capillary zone electrophoresis method for the determination of glycyrrhizin in liqueurs is described. The optimised electrolyte system was 5mMHCl + 11mM_-aminocaproic acid + 0.05% hydroxyethylcellulose + 30%methanol (leasing electrolyte), 5mM caproic acid + 30% methanol (terminating electrolyte) and 20mM caproic acid + 10mM histidine + 0.1% hydroxyethylcellulose + 30% methanol (background electrolyte). Method characteristics, i.e., linearity (20-500 ng/ml),accuracy (recovery 99+/-4%), intra-assay repeatability (2%), intermediate repeatability (3.8%) and detection limit (8 ng/ml) were determined. Speed of analysis, low laboriousness, high sensitivity and low-running cost are the typical attributes of the capillary isotachophoresis-capillary zone electrophoresis method. Developed method was successfully applied to analysis of liqueurs with liquorice extract and some foods (sweets and food supplements) containing liquorice. Found levels of g
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
1169
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
239-242
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—