Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Electrophoretic determination of taurine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921918" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921918 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967321001990" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021967321001990</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.chroma.2021.462075" target="_blank" >10.1016/j.chroma.2021.462075</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Electrophoretic determination of taurine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An electrophoretic method (on-line coupled capillary isotachophoresis and capillary zone electrophoresis) with conductometric detection for the determination of free taurine in selected food and feed is described. Taurine is converted to isethionic acid by van Slyke method. Under optimized conditions (leading electrolyte: 5 mM HCl, 10 mM glycylglycine, and 0.05% 2-hydroxyethyl cellulose solution, pH 3.2; terminating electrolyte: 10 mM citric acid; background electrolyte: 50 mM acetic acid, 20 mM glycylglycine, and 0.1% 2-hydroxyethyl cellulose solution, pH 3.7), isethionic acid is separated from other sample components in anionic mode and detected using a conductimeter within 15 minutes. The performance method characteristics, such as linearity (25 – 1250 ng/mL), accuracy (99 ± 9%), repeatability (3.9%), reproducibility (4.3%), limits of detection (3 ng/mL) and quantification (10 ng/mL) were evaluated. By analysing 20 food and pet food samples the method was proved suitable for routine analysis. High sensitivity and selectivity, short analysis time and low costs are significant features of the presented method

  • Název v anglickém jazyce

    Electrophoretic determination of taurine

  • Popis výsledku anglicky

    An electrophoretic method (on-line coupled capillary isotachophoresis and capillary zone electrophoresis) with conductometric detection for the determination of free taurine in selected food and feed is described. Taurine is converted to isethionic acid by van Slyke method. Under optimized conditions (leading electrolyte: 5 mM HCl, 10 mM glycylglycine, and 0.05% 2-hydroxyethyl cellulose solution, pH 3.2; terminating electrolyte: 10 mM citric acid; background electrolyte: 50 mM acetic acid, 20 mM glycylglycine, and 0.1% 2-hydroxyethyl cellulose solution, pH 3.7), isethionic acid is separated from other sample components in anionic mode and detected using a conductimeter within 15 minutes. The performance method characteristics, such as linearity (25 – 1250 ng/mL), accuracy (99 ± 9%), repeatability (3.9%), reproducibility (4.3%), limits of detection (3 ng/mL) and quantification (10 ng/mL) were evaluated. By analysing 20 food and pet food samples the method was proved suitable for routine analysis. High sensitivity and selectivity, short analysis time and low costs are significant features of the presented method

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Chromatography A

  • ISSN

    0021-9673

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1645

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24 May 2021

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000639613500014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85104073423