Elektroforetické stanovení kalysteginu A3 a B2 v bramborech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00020948" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00020948 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/08:#0000085
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Electrophoretic determination of calystegines A3 and B2 in potato
Popis výsledku v původním jazyce
Potatoes, members of the Solanaceae plant family, contain calystegines, water-soluble nortropane alkaloids, which are biologically active as glycosidase inhibitors. The content of calystegines A3 and B2 in different varieties of potato and in various parts of the tubers (whole potato, peel, flesh, and sprouts) were analysed by new capillary zone electrophoresis and capillary isotachophoresis methods and by the routine GC method. The optimised background electrolyte for capillary zone electrophoretic analysis was mixture of 20 mM histidine, 20 mM N,N-Bis(2-hydroxyethyl)-2-aminoethanesulfonic acid and 20% (v/v) methanol in demineralized water. Calystegines were detected by indirect UV detection at 210 nm. A clear separation of calystegines from other components of the methanolic sample extract was achieved within 4 minutes. The electrolytes for isotachophoretic analysis consisted of 5 mM NH4OH, 10 mM N,N-Bis(2-hydroxyethyl)-2-aminoethanesulfonic acid, 0.1% hydroxyethylcellulose and 20% (
Název v anglickém jazyce
Electrophoretic determination of calystegines A3 and B2 in potato
Popis výsledku anglicky
Potatoes, members of the Solanaceae plant family, contain calystegines, water-soluble nortropane alkaloids, which are biologically active as glycosidase inhibitors. The content of calystegines A3 and B2 in different varieties of potato and in various parts of the tubers (whole potato, peel, flesh, and sprouts) were analysed by new capillary zone electrophoresis and capillary isotachophoresis methods and by the routine GC method. The optimised background electrolyte for capillary zone electrophoretic analysis was mixture of 20 mM histidine, 20 mM N,N-Bis(2-hydroxyethyl)-2-aminoethanesulfonic acid and 20% (v/v) methanol in demineralized water. Calystegines were detected by indirect UV detection at 210 nm. A clear separation of calystegines from other components of the methanolic sample extract was achieved within 4 minutes. The electrolytes for isotachophoretic analysis consisted of 5 mM NH4OH, 10 mM N,N-Bis(2-hydroxyethyl)-2-aminoethanesulfonic acid, 0.1% hydroxyethylcellulose and 20% (
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Svazek periodika
1181
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000253506600016
EID výsledku v databázi Scopus
—