Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extrakce bakteriocinu kmene Enterococcus mundtii EN3 organickým rozpouštědlem a pomocí adsorpce bakteriocinu na buněčnou stěnu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019105" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Extrakce bakteriocinu kmene Enterococcus mundtii EN3 organickým rozpouštědlem a pomocí adsorpce bakteriocinu na buněčnou stěnu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Účelem této práce bylo zjistit možnosti extrakce bakteriocinu ze supernatantu kmene Enterococcus mundtii EN3 pomocí metody extrakce bílkovin organickým rozpouštědlem a pomocí metody adsorpce bakteriocinu na buněčnou stěnu. Tyto metody se používají jako první stupeň extrakce bakteriocinů. Pro extrakci organickým rozpouštědlem bylo testováno 7 různých rozpouštědel, byl stanoven vliv hodnoty pH a vhodný poměr rozpouštědla k supernatantu. Bylo zjištěno, že při extrakci n-propanolem v objemovém poměru 1:3 při hodnotě pH supernatantu 3 do organické fáze dochází k největšímu přečištění a je dosahováno nejvyšší antibakteriální aktivity a nejvyšší výtěžnosti. Pro metodu adsorpce na buněčnou stěnu byla stanovena jako nejvýhodnější hodnota pH pro desorpci bakteriocinu z buněčné stěny hodnota 2

  • Název v anglickém jazyce

    Purification of bacteriocin produced by Enterococcus mundtii EN3 using a organic solvent and the adsorption on the cell surface method

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine methods for bacteriocin extraction from the cell-free supernatant of Enterococcus mundtii EN3 strain using protein extraction by organic solvent method and the adsorption on the cell surface method. These methods areused as the first step of bacteriocin's isolation. Seven different solvents were tested, the influence of broth acidity and supernatant/solvent ratio were determinate. The highest total recovery, the highest antibacterial activity and the highest purification were achieved with 1/3 supernatant/solvent ratio at pH 3 with n-propanol extraction. LM17 was determinated as a more suitable cultivation medium for the adsorption method. The optimal pH value for releasing bacteriocin from the cell is 2. Extraction method gives better results but is laborious, time consuming and requires special equipment. Adsorption method could be an economical procedure to produce large quantities of bacteriocins.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    108-112

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku