Extrakce bakteriocinu kmene Enterococcus mundtii EN3 organickým rozpouštědlem a pomocí adsorpce bakteriocinu na buněčnou stěnu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019105" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019105 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extrakce bakteriocinu kmene Enterococcus mundtii EN3 organickým rozpouštědlem a pomocí adsorpce bakteriocinu na buněčnou stěnu
Popis výsledku v původním jazyce
Účelem této práce bylo zjistit možnosti extrakce bakteriocinu ze supernatantu kmene Enterococcus mundtii EN3 pomocí metody extrakce bílkovin organickým rozpouštědlem a pomocí metody adsorpce bakteriocinu na buněčnou stěnu. Tyto metody se používají jako první stupeň extrakce bakteriocinů. Pro extrakci organickým rozpouštědlem bylo testováno 7 různých rozpouštědel, byl stanoven vliv hodnoty pH a vhodný poměr rozpouštědla k supernatantu. Bylo zjištěno, že při extrakci n-propanolem v objemovém poměru 1:3 při hodnotě pH supernatantu 3 do organické fáze dochází k největšímu přečištění a je dosahováno nejvyšší antibakteriální aktivity a nejvyšší výtěžnosti. Pro metodu adsorpce na buněčnou stěnu byla stanovena jako nejvýhodnější hodnota pH pro desorpci bakteriocinu z buněčné stěny hodnota 2
Název v anglickém jazyce
Purification of bacteriocin produced by Enterococcus mundtii EN3 using a organic solvent and the adsorption on the cell surface method
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine methods for bacteriocin extraction from the cell-free supernatant of Enterococcus mundtii EN3 strain using protein extraction by organic solvent method and the adsorption on the cell surface method. These methods areused as the first step of bacteriocin's isolation. Seven different solvents were tested, the influence of broth acidity and supernatant/solvent ratio were determinate. The highest total recovery, the highest antibacterial activity and the highest purification were achieved with 1/3 supernatant/solvent ratio at pH 3 with n-propanol extraction. LM17 was determinated as a more suitable cultivation medium for the adsorption method. The optimal pH value for releasing bacteriocin from the cell is 2. Extraction method gives better results but is laborious, time consuming and requires special equipment. Adsorption method could be an economical procedure to produce large quantities of bacteriocins.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
108-112
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—