Characterization of antilisterial bacteriocin-like substance produced by Enterococcus munditii
Popis výsledku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterization of antilisterial bacteriocin-like substance produced by Enterococcus munditii
Popis výsledku v původním jazyce
The antilisterial activity of E. mundtii 1282 strain and its cell-free neutralised supernatant was observed against five persistent L. monocytogenes strains using the agar spot method. The enterococcal metabolite was consequently characterised as a proteinaceous substance - the bacteriocin-like substance, which was heat-stable at heating to 100°C for 30 min, stable at pH 2-12, and still active after eight-week long storage at 6°C and -20°C. The bacteriocin-like substance reached the highest activity of6400 AU/ml after ten hours of cultivation of E. mundtii 1282 strain, when it was at the stationary phase of its growth. E. mundtii 1282 strain produced the bacteriocin-like substance: in BHI broth with pH 4-6, at the cultivation temperature 12-45°C, andin BHI broth with 1-6% (w/w) NaCl.
Název v anglickém jazyce
Characterization of antilisterial bacteriocin-like substance produced by Enterococcus munditii
Popis výsledku anglicky
The antilisterial activity of E. mundtii 1282 strain and its cell-free neutralised supernatant was observed against five persistent L. monocytogenes strains using the agar spot method. The enterococcal metabolite was consequently characterised as a proteinaceous substance - the bacteriocin-like substance, which was heat-stable at heating to 100°C for 30 min, stable at pH 2-12, and still active after eight-week long storage at 6°C and -20°C. The bacteriocin-like substance reached the highest activity of6400 AU/ml after ten hours of cultivation of E. mundtii 1282 strain, when it was at the stationary phase of its growth. E. mundtii 1282 strain produced the bacteriocin-like substance: in BHI broth with pH 4-6, at the cultivation temperature 12-45°C, andin BHI broth with 1-6% (w/w) NaCl.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
89-97
Kód UT WoS článku
000300598500012
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
EE - Mikrobiologie, virologie
Rok uplatnění
2012