Kontrola propagace pivovarských kvasinek za aerobních a anaerobních podmínek s využitím průtokové cytometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019108" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019108 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Monitoring of Brewing Yeast Propagation
Popis výsledku v původním jazyce
The vitality and viability of industrial strains of Saccharomyces cerevisiae was monitored during pilot plant experiments simulating yeast propagation under aerobic and anaerobic conditions. Industrial wort of 12°P original gravity was used as a growth substrate for yeast propagation. The work was carried out with three widely used Czech lager yeast industrial strains: strains 2, 7 and 95. Cell cycle, cell size, granularity, glycogen content, DNA and protein content were analyzed by flow cytometry. Significantly higher specific growth rates, higher content of yeast glycogen, earlier G2/M phase cells maximum, and faster cell protein creation was observed under aerobic conditions compared to anaerobic. Strains 7 and 95 showed losses in flocculation ability after aerobic propagation compared to anaerobic propagation. Under either aerobic or strictly anaerobic conditions, only strain 2 did not show a significant loss in flocculation ability.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of Brewing Yeast Propagation
Popis výsledku anglicky
The vitality and viability of industrial strains of Saccharomyces cerevisiae was monitored during pilot plant experiments simulating yeast propagation under aerobic and anaerobic conditions. Industrial wort of 12°P original gravity was used as a growth substrate for yeast propagation. The work was carried out with three widely used Czech lager yeast industrial strains: strains 2, 7 and 95. Cell cycle, cell size, granularity, glycogen content, DNA and protein content were analyzed by flow cytometry. Significantly higher specific growth rates, higher content of yeast glycogen, earlier G2/M phase cells maximum, and faster cell protein creation was observed under aerobic conditions compared to anaerobic. Strains 7 and 95 showed losses in flocculation ability after aerobic propagation compared to anaerobic propagation. Under either aerobic or strictly anaerobic conditions, only strain 2 did not show a significant loss in flocculation ability.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Svazek periodika
113
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
249-255
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—