Stanovení polyfenolů v pivu pomocí efektivní metody založené na extrakci na tuhé fázi a kapalinové chromatografii s detekcí diodovým polem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019111" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of polyphenols in beer by an effective method based on solid-phase extraction and high performance liquid chromatography with diode-array detection.
Popis výsledku v původním jazyce
The determination of polyphenols by spectrophotometric detection is complicated due to their low concentrations in beer. The beer samples have to be pre-concentrated before using the spectrophotometric detection for their quantification. An analytical method based on solid-phase extraction (SPE) and followed by high performance liquid chromatographic separation with diode-array detection is used for the determination of free gallic, protocatechuic, caffeic, p-coumaric, ferulic and salicylic acids, of (+)-catechin, (-)-epicatechin, and quercetin. These phenolic compounds participate in colloidal and sensory stability of beer. Six different SPE cartridges were tested and three different types of elution with the most appropriate solvents (acetonitrile, acetone and methanol) were used. The performance of the HPLC method was assessed by the evaluation of parameters such as absolute recovery, relative standard deviation (RSD - lower than 10%), the limit of quantification (LOQ), and the limi
Název v anglickém jazyce
Determination of polyphenols in beer by an effective method based on solid-phase extraction and high performance liquid chromatography with diode-array detection.
Popis výsledku anglicky
The determination of polyphenols by spectrophotometric detection is complicated due to their low concentrations in beer. The beer samples have to be pre-concentrated before using the spectrophotometric detection for their quantification. An analytical method based on solid-phase extraction (SPE) and followed by high performance liquid chromatographic separation with diode-array detection is used for the determination of free gallic, protocatechuic, caffeic, p-coumaric, ferulic and salicylic acids, of (+)-catechin, (-)-epicatechin, and quercetin. These phenolic compounds participate in colloidal and sensory stability of beer. Six different SPE cartridges were tested and three different types of elution with the most appropriate solvents (acetonitrile, acetone and methanol) were used. The performance of the HPLC method was assessed by the evaluation of parameters such as absolute recovery, relative standard deviation (RSD - lower than 10%), the limit of quantification (LOQ), and the limi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
182-188
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—