Stanovení polyfenolů pocházejících ze sladu a chmele v pivu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015888" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015888 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení polyfenolů pocházejících ze sladu a chmele v pivu.
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenoly jako přirozené antioxidanty mají příznivý vliv na lidské zdraví svými protizánětlivými, antikarcinogenními a antimikrobiálními účinky. V práci byla použita optimalizovaná metoda stanovení polyfenolů pomocí HPLC se spektrofotometrickou detekcídiodového pole. Jelikož tato detekce není příliš citlivá vzhledem ke koncentracím polyfenolů vyskytujících se v pivu, bylo nezbytné zakoncentrování vzorků. K zakoncentrování a izolaci polyfenolů z piva byla použita technika SPE (Solid Phase Extraction).V naší práci jsme testovali různé náplně SPE kolonek pro nejlepší izolaci a zakoncentrování polyfenolů a různé způsoby jejich eluce. Dále byly testovány různé druhy piv a porovnáván obsah jak celkových, tak vybraných jednoduchých polyfenolů. Nejvíce je vpivu obsažena, z námi testovaných jednoduchých fenolových kyselin, kyselina ferulová jejíž obsah se pohyboval v rozmezí 2-5 mg/l.
Název v anglickém jazyce
Determination of phenolic substances in beer origin from hops and malt
Popis výsledku anglicky
Polyphenols, as natural antioxidants, have a positive impact on human health due to their anti-inflammatory, anti-carcinogenic and anti-microbial effects. We used the optimized polyphenol determination method using HPLC with diode array spectrophotometric detection for our study. Since this detection is not sensitive enough for the polyphenol concentration present in beer, it was necessary to concentrate the samples. To concentrate and isolate the polyphenols from the beer, we used SPE (Solid Phase Extraction) technology. In our study, we tested various media for the SPE cartridges for the best polyphenol isolation and concentration; we also tested various ways of their elution. Furthermore, we tested different types of beer and compared the content oftotal and selected simple polyphenols. Out of the simple phenolic acids we tested, ferulic acid is contained in the greatest amounts in beer, its content ranged from 2 to 5 mg/l.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů