Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení polyfenolů pocházejících ze sladu a chmele v pivu.-II

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015889" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015889 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení polyfenolů pocházejících ze sladu a chmele v pivu.-II

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polyfenoly jako přirozené antioxidanty mají příznivý vliv na lidské zdraví svými protizánětlivými, antikarcinogenními a antimikrobiálními účinky. V práci byla použita optimalizovaná metoda stanovení polyfenolů pomocí HPLC se spektrofotometrickou detekcídiodového pole. Jelikož tato detekce není příliš citlivá vzhledem ke koncentracím polyfenolů vyskytujících se v pivu, bylo nezbytné zakoncentrování vzorků. K zakoncentrování a izolaci polyfenolů z piva byla použita technika SPE (Solid Phase Extraction).V naší práci jsme testovali různé náplně SPE kolonek pro nejlepší izolaci a zakoncentrování polyfenolů a různé způsoby jejich eluce. Dále byly testovány různé druhy piv a porovnáván obsah jak celkových, tak vybraných jednoduchých polyfenolů. Nejvíce je vpivu obsažena, z námi testovaných jednoduchých fenolových kyselin, kyselina ferulová jejíž obsah se pohyboval v rozmezí 2-5 mg/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of polyphenols originating from malt and hops in beer

  • Popis výsledku anglicky

    Polyphenols, as natural antioxidants, have a positive impact on human health due to their anti-inflammatory, anti-carcinogenic and anti-microbial effects. We used the optimized polyphenol determination method using HPLC with diode array spectrophotometric detection for our study. Since this detection is not sensitive enough for the polyphenol concentration present in beer, it was necessary to concentrate the samples. To concentrate and isolate the polyphenols from the beer, we used SPE (Solid Phase Extraction) technology. In our study, we tested various media for the SPE cartridges for the best polyphenol isolation and concentration; we also tested various ways of their elution. Furthermore, we tested different types of beer and compared the content oftotal and selected simple polyphenols. Out of the simple phenolic acids we tested, ferulic acid is contained in the greatest amounts in beer, its content ranged from 2 to 5 mg/l.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů