MIKROBIOLOGICKÉ A REOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH PROBIOTICKÝCH SÓJOVÝCH VÝROBKŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019212" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019212 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
MIKROBIOLOGICKÉ A REOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH PROBIOTICKÝCH SÓJOVÝCH VÝROBKŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat kvalitu zahraničních sójových výrobků fermentovaných různými mlékárenskými kulturami zakoupených ve Francii. Bylo získáno 15 různých vzorků od sedmi zahraničních firem. Kvalita výrobků byla hodnocena ze zjištěných hodnot aktivnía titrační kyselosti a stanovením počtů jednotlivých bakterií mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp.). Dále byl sledován vliv přítomných hydokoloidních látek na viskozitní vlastnosti zkoumaných sójových produktů bez přidanéhoovocného komponentu. Aktivní kyselost výrobků se pohybovala v intervalu od pH 4,0 (PROVAMEL natural) do pH 4,5 (SOJASUN natural a BONNETERRE natural). Nejvyšší titrační kyselost mezi produkty bez ovocného komponentu byla naměřena u PROVAMEL natural (72,6mmol/kg) a mezi produkty s ovocným komponentem u CHAMPION červené ovoce (79,4 mmol/kg). Počty bakterií Lactobacillus acidophilus se pohybovaly v rozmezí 1,5x104 do 1,7x105 JTK/g, u většiny výrobků s ovocným komponentem již nebyly na konc
Název v anglickém jazyce
Microbial and rheological properties of probiotic soy products
Popis výsledku anglicky
In this study fifteen foreign fermented soy products mostly with probiotic culture were investigated. These fermented soy products were produced by seven companies. The aim of the research was to analyze the characteristics of the products (counts of LAB- Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus and Steptococcus thermophilus, titratable acidity and active acidity). Five products without flavouring were evaluated by rheological properties. The products were fermented below pH 4,5 and their titrable acidities ranged from 48,2 mmol*l-1 to 79,4 mmol*l-1. At the end of the expiration date, fifty percents of the products were declared as "probiotic quality" and reached therapeutic minimum 106 CFU*g-1. The highest total counts of probiotic microorganisms were detected in products of both (commercial) companies SOJADE and BONNETERRE. The highest viscosity and thixotropy were detected in products PROVAMEL natural and CHAMPION natural.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
282
Strana od-do
259-262
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—