Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

MIKROBIOLOGICKÉ A REOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH PROBIOTICKÝCH SÓJOVÝCH VÝROBKŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019212" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019212 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    MIKROBIOLOGICKÉ A REOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH PROBIOTICKÝCH SÓJOVÝCH VÝROBKŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnat kvalitu zahraničních sójových výrobků fermentovaných různými mlékárenskými kulturami zakoupených ve Francii. Bylo získáno 15 různých vzorků od sedmi zahraničních firem. Kvalita výrobků byla hodnocena ze zjištěných hodnot aktivnía titrační kyselosti a stanovením počtů jednotlivých bakterií mléčného kvašení (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp.). Dále byl sledován vliv přítomných hydokoloidních látek na viskozitní vlastnosti zkoumaných sójových produktů bez přidanéhoovocného komponentu. Aktivní kyselost výrobků se pohybovala v intervalu od pH 4,0 (PROVAMEL natural) do pH 4,5 (SOJASUN natural a BONNETERRE natural). Nejvyšší titrační kyselost mezi produkty bez ovocného komponentu byla naměřena u PROVAMEL natural (72,6mmol/kg) a mezi produkty s ovocným komponentem u CHAMPION červené ovoce (79,4 mmol/kg). Počty bakterií Lactobacillus acidophilus se pohybovaly v rozmezí 1,5x104 do 1,7x105 JTK/g, u většiny výrobků s ovocným komponentem již nebyly na konc

  • Název v anglickém jazyce

    Microbial and rheological properties of probiotic soy products

  • Popis výsledku anglicky

    In this study fifteen foreign fermented soy products mostly with probiotic culture were investigated. These fermented soy products were produced by seven companies. The aim of the research was to analyze the characteristics of the products (counts of LAB- Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus and Steptococcus thermophilus, titratable acidity and active acidity). Five products without flavouring were evaluated by rheological properties. The products were fermented below pH 4,5 and their titrable acidities ranged from 48,2 mmol*l-1 to 79,4 mmol*l-1. At the end of the expiration date, fifty percents of the products were declared as "probiotic quality" and reached therapeutic minimum 106 CFU*g-1. The highest total counts of probiotic microorganisms were detected in products of both (commercial) companies SOJADE and BONNETERRE. The highest viscosity and thixotropy were detected in products PROVAMEL natural and CHAMPION natural.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    282

  • Strana od-do

    259-262

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku