Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

SLEDOVÁNÍ KVALITY FERMENTOVANÝCH SÓJOVÝCH VÝROBKŮ PŮVODEM Z EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019219" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019219 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    SLEDOVÁNÍ KVALITY FERMENTOVANÝCH SÓJOVÝCH VÝROBKŮ PŮVODEM Z EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývala sledováním kvality 8 fermentovaných sójových výrobků (analogů mléčných jogurtů) s různým složením základní směsi a ochucením od firem MONA Naturprodukte (obchodní značka BIOPURE) a ALPRO EU (obchodní značky ALPRO a PROVAMEL). Všechny zkoumané výrobky patří mezi certifikované biopotraviny, byly získány na potravinářském veletrhu BioFach 2006. Posuzovaní kvality u těchto biopotravin bylo zejména z hlediska zjištění celkových počtů jogurtové kultury (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus), stanovení titrační a aktivní kyselosti na konci data spotřeby. Některé výrobky řady ALPRO a PROVAMEL, označované jako nemléčná alternativa jogurtů a dezertů, dosahovaly méně než 104 JTK.g-1 živých buněk laktobacilůa 107 JTK.g-1 streptokoků. Nejvyšší počty jogurtové kultury byly zaznamenány ve fermentovaných sójových výrobcích BIOPURE (vyšší než 108 JTK.g-1).

  • Název v anglickém jazyce

    Quality Monitoring of Fermented Soy Products Originally from Organic Farming

  • Popis výsledku anglicky

    The work is focused on the research of eight fermented soy products (alternative to dairy yoghurt) with different base mixes, flavouring and aroma additives, produced by two companies - MONA Naturprodukte (trademark BIOPURE) and ALPRO EU (trademarks ALPRO and PROVAMEL). All products were certificated bio-products and received in trade fair BioFach 2006. The quality of these bio-products was evaluated by total counts of yoghurt culture (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus), and both values of titratable acidity and active acidity at the end of the expiration date. Some of the branch products of ALPRO and PROVAMEL, labelled as dairy free alternatives to yoghurts and desserts, reached less than 104 CFU.g-1 viable cells of lactobacilli and 107 CFU.g-1 viable cells of streptococci. The highest total counts of yoghurt culture in the tested fermented soy products were detected in BIOPURE products (higher than 108 CFU.g-1 viable cells of yoghurt culture).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ekologické zemědělství 2007, 6. 7.2/2007, Česká zemědělská univerzita, Praha

  • ISBN

    978-80-213-1611-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    214

  • Strana od-do

    191-194

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku