Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izomerace mastných kyselin rostlinných olejů za vysokých teplot

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019235" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019235 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izomerace mastných kyselin rostlinných olejů za vysokých teplot

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla sledována izomerace mastných kyselin při teplotě 240 - 300 °C. Ke sledování byly použity dva rostlinné oleje (slunečnicový a slunečnicový s vysokým obsahem kyseliny olejové). Trans-izomery vznikají do vyčerpání substrátu, tj. stupeň izomerace dosahuje 100 %. Rychlost cis/trans izomerace kyseliny linolové a olejové za vysokých teplot závisí na jejich obsahu v oleji, na teplotě a době expozice. Rychlost cis/trans izomerace kyseliny linolové je nižší než rychlost cis/trans izomerace kyseliny olejové.Vlastní cis/trans izomerace kyseliny olejové probíhá až při teplotách kolem 300 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acids izomeration of vegetable oils at high temperatures

  • Popis výsledku anglicky

    Isomerisation of fatty acids at 240 -300 °C was studied. Two vegetable oils were used during the isomerisation (sunflower oil and sunflower oil with high content of oleic acid). Trans-izomers are generated until the substratum is not run out of i.e. thedegree of isomerisation is 100 %. The rate of cis/trans isomerisation of linoleic and oleic acid is dependent on their content in the oil, on temperature and on the time of isomerisation. The rate of cis/trans isomerisation of linoleic acid is faster than the rate of isomerisation of oleic acid. Cis/trans isomerisation of oleic acid took place at the temperature 300 °C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z XLV. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-14-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    122-127

  • Název nakladatele

    UNILEVER ČR, spol. s r. o.

  • Místo vydání

    Nelahozeves

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku