Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024201" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024201 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji,

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils

  • Popis výsledku anglicky

    During the heating of plant oils especially cis-trans isomerisation and polymerisation of polyenoic fatty acids take place. Products of these reactions are undesirable for health and they negatively affect a quality of refined plant oils. The aim of thisstudy was to compare the degree of cis-trans isomerisation and polymerisation of two types of sunflower oil varying in oleic acid content in the dependancy on time and temperature of isomerisation and on the original content of linoleic acid in oils. Oils were heated in an argon atmosphere at temperatures 200 ? 250 °C for a period 100 ? 170 hrs. Trans fatty acid content was determined by CGC/FID method, for polymer triacylglycerol determination GP-HPLC/ELSD method was used. The main products of laboratory performed isomerisation were cis,trans- and trans,cis-octadecadienoic acids. The isomerisation degree of linoleic acid was the same for both investigated oils and therefore it does not depend on the original content of linoleic acid i

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku