Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024201" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024201 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
Popis výsledku v původním jazyce
Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji,
Název v anglickém jazyce
The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils
Popis výsledku anglicky
During the heating of plant oils especially cis-trans isomerisation and polymerisation of polyenoic fatty acids take place. Products of these reactions are undesirable for health and they negatively affect a quality of refined plant oils. The aim of thisstudy was to compare the degree of cis-trans isomerisation and polymerisation of two types of sunflower oil varying in oleic acid content in the dependancy on time and temperature of isomerisation and on the original content of linoleic acid in oils. Oils were heated in an argon atmosphere at temperatures 200 ? 250 °C for a period 100 ? 170 hrs. Trans fatty acid content was determined by CGC/FID method, for polymer triacylglycerol determination GP-HPLC/ELSD method was used. The main products of laboratory performed isomerisation were cis,trans- and trans,cis-octadecadienoic acids. The isomerisation degree of linoleic acid was the same for both investigated oils and therefore it does not depend on the original content of linoleic acid i
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—