Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024200" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024200 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo vyšetřit vliv stupně oxidace na rozsah cis-trans izomerace dvojných vazeb a polymerace nenasycených mastných kyselin slunečnicového oleje. Olej byl v průběhu dlouhodobého skladování v chladničce podroben teplem indukované izomeraciv argonové atmosféře. Byl sledován nárůst obsahu jednotlivých trans izomerů mastných kyselin a polymerů v závislosti na peroxidovém čísle, obsahu konjugovaných dienů a oxidační stabilitě oleje před izomerací. Bylo zjištěno, že stupeň teplem indukované cis-trans izomerace a polymerace se zvyšuje s rostoucím stupněm oxidace nenasycených mastných kyselin v oleji a čím pokročilejší je stadium oxidace před záhřevem oleje, tím rychlejší je vznik trans mastných kyselin a polymerních triacylglycerolů. Částečněoxidované oleje tak představují nekvalitní surovinu pro rafinaci, zvl.pro deodorační záhřev a pro tepelnou úpravu pokrmů.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of oxidation on cis-trans isomerisation and polymerisation of fatty acids in sunflower oil.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to investigate the influence of oxidation degree on the range of double bond cis-trans isomerisation and polymerisation of unsaturated fatty acids in sunflower oil. During the long-term storage in coolness the oil was repeatedlyexposed to heat induced isomerisation in an argon atmosphere. The growth of the content of individual trans fatty acid isomers and polymers was monitored in the dependancy on peroxide value, conjugated dien content and oxidation stability of oil beforethe isomerisation. It was found, that the degree of heat induced cis-trans isomerisation and polymerisation increased with rising oxidation degree of unsaturated fatty acids in oil and the more advanced oxidation stage before oil heating, the faster thetrans fatty acid and polymer formation. Therefore a partially oxidated oils present a raw material of poor quality for refining, especially for deodorisation heating and the thermal treatment of foods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-75-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UNILEVER ČR, spol. s r. o.

  • Místo vydání

    Nelahozeves

  • Místo konání akce

    Želazná Ruda

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku