Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024200" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024200 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo vyšetřit vliv stupně oxidace na rozsah cis-trans izomerace dvojných vazeb a polymerace nenasycených mastných kyselin slunečnicového oleje. Olej byl v průběhu dlouhodobého skladování v chladničce podroben teplem indukované izomeraciv argonové atmosféře. Byl sledován nárůst obsahu jednotlivých trans izomerů mastných kyselin a polymerů v závislosti na peroxidovém čísle, obsahu konjugovaných dienů a oxidační stabilitě oleje před izomerací. Bylo zjištěno, že stupeň teplem indukované cis-trans izomerace a polymerace se zvyšuje s rostoucím stupněm oxidace nenasycených mastných kyselin v oleji a čím pokročilejší je stadium oxidace před záhřevem oleje, tím rychlejší je vznik trans mastných kyselin a polymerních triacylglycerolů. Částečněoxidované oleje tak představují nekvalitní surovinu pro rafinaci, zvl.pro deodorační záhřev a pro tepelnou úpravu pokrmů.
Název v anglickém jazyce
The impact of oxidation on cis-trans isomerisation and polymerisation of fatty acids in sunflower oil.
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate the influence of oxidation degree on the range of double bond cis-trans isomerisation and polymerisation of unsaturated fatty acids in sunflower oil. During the long-term storage in coolness the oil was repeatedlyexposed to heat induced isomerisation in an argon atmosphere. The growth of the content of individual trans fatty acid isomers and polymers was monitored in the dependancy on peroxide value, conjugated dien content and oxidation stability of oil beforethe isomerisation. It was found, that the degree of heat induced cis-trans isomerisation and polymerisation increased with rising oxidation degree of unsaturated fatty acids in oil and the more advanced oxidation stage before oil heating, the faster thetrans fatty acid and polymer formation. Therefore a partially oxidated oils present a raw material of poor quality for refining, especially for deodorisation heating and the thermal treatment of foods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-75-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
UNILEVER ČR, spol. s r. o.
Místo vydání
Nelahozeves
Místo konání akce
Želazná Ruda
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—