Cyklizace mastných kyselin slunečnicového oleje za vysokých teplot
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892762" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892762 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Cyklizace mastných kyselin slunečnicového oleje za vysokých teplot
Popis výsledku v původním jazyce
Polynenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích podléhají při záhřevu především izomeraci dvojných vazeb a polymeraci, ale také cyklizaci za vzniku cyklických mastných kyselin, jejichž přítomnost v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených je ze zdravotního hlediska nežádoucí. Slunečnicový olej byl dlouhodobě zahříván na teploty od 220 do 260 °C. Cyklické mastné kyseliny byly stanoveny metodou GC/FID a GC/MS po předchozí eliminaci nenasycených acyklických mastných kyselin hydrogenací. Obsahcyklických mastných kyselin ve slunečnicovém oleji se zvyšuje jak s teplotou, tak s dobou jeho záhřevu. Čím vyšší je stupeň nenasycenosti oleje, tím rychlejší je proces cyklizace mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
Cyclisation of fatty acids in sunflower oil under high temperature
Popis výsledku anglicky
Under the conditions of heating polyenoic fatty acids in plant oils are prone especially to isomerisation and polymerisation of double bonds, further cyclisation with formation of cyclic fatty acids. Their presence in plant oils and product made of themis undesirable from a health perspective. The sunflower oil was long-term heated at temperatures from 220 °C to 260 °C. Cyclic fatty acids were determined by GC/FID and GC/MS after a previous elimination of unsaturated non-cyclic fatty acids by hydrogenation. The content of cyclic fatty acids in sunflower oil increases with both of temperature and time of heating. Higher the degree of unsaturation in oil, the faster the fatty acid cyclisation process.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
122-125
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Staré Splavy
Datum konání akce
4. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—