Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cyklizace mastných kyselin slunečnicového oleje za vysokých teplot

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892762" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892762 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Cyklizace mastných kyselin slunečnicového oleje za vysokých teplot

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polynenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích podléhají při záhřevu především izomeraci dvojných vazeb a polymeraci, ale také cyklizaci za vzniku cyklických mastných kyselin, jejichž přítomnost v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených je ze zdravotního hlediska nežádoucí. Slunečnicový olej byl dlouhodobě zahříván na teploty od 220 do 260 °C. Cyklické mastné kyseliny byly stanoveny metodou GC/FID a GC/MS po předchozí eliminaci nenasycených acyklických mastných kyselin hydrogenací. Obsahcyklických mastných kyselin ve slunečnicovém oleji se zvyšuje jak s teplotou, tak s dobou jeho záhřevu. Čím vyšší je stupeň nenasycenosti oleje, tím rychlejší je proces cyklizace mastných kyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Cyclisation of fatty acids in sunflower oil under high temperature

  • Popis výsledku anglicky

    Under the conditions of heating polyenoic fatty acids in plant oils are prone especially to isomerisation and polymerisation of double bonds, further cyclisation with formation of cyclic fatty acids. Their presence in plant oils and product made of themis undesirable from a health perspective. The sunflower oil was long-term heated at temperatures from 220 °C to 260 °C. Cyclic fatty acids were determined by GC/FID and GC/MS after a previous elimination of unsaturated non-cyclic fatty acids by hydrogenation. The content of cyclic fatty acids in sunflower oil increases with both of temperature and time of heating. Higher the degree of unsaturation in oil, the faster the fatty acid cyclisation process.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-86238-84-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    122-125

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Staré Splavy

  • Datum konání akce

    4. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku