Změny triacylglycerolů rostlinných olejů za vysokých teplot
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894849" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894849 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny triacylglycerolů rostlinných olejů za vysokých teplot
Popis výsledku v původním jazyce
Dvojné vazby v řetězcích mastných kyselin podléhají za podmínek vysokoteplotního záhřevu rostlinných olejů řadě změn vedoucích ke vzniku nežádoucích produktů. Tato práce poskytuje souhrnný pohled na průběh termálních reakcí mastných kyselin v triacylglycerolech vedoucích nejen ke změně triacylglycerolového, resp. kyselinového složení, ale především ke vzniku trans mastných kyselin, cyklických kyselin a polymerních lipidů. Klasický slunečnicový olej a slunečnicový olej s příměsí řepkového oleje byly vystaveny dlouhodobému záhřevu na teploty 220 - 260 °C. Obsah cis-trans izomerů a cyklických mastných kyselin byl stanoven metodou plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí, množství polymerních lipidů bylo měřeno metodou gelové permeační vysokoúčinné kapalinové chromatografie (size exclusion chromatography) s ELS detekcí. Pro určení struktury vysokomolekulárních látek byl použit hmotnostní spektrofotometr s chemickou ionizací za atmosférického tlaku. U obou olejů došlo k nárůstu
Název v anglickém jazyce
Triacylglycerol changes of plant oils at high temperatures
Popis výsledku anglicky
Double bonds in fatty acid chains are subjected to many changes under the high-temperature conditions leading to undesirable products formation. This study provides an overview of the course of triglyceride thermal reactions leading not only to change inthe triglycerides or fatty acid composition, but especially to generation of trans fatty acids, cyclic fatty acids and lipid polymers. Standard sunflower oil and sunflower oil with admixture of canola oil were exposed to long-term heating to temperatures 220 - 260°C. The content of trans fatty acid isomers and cyclic fatty acids was determined by GC/FID, the content of polymers was measured by HPSEC with ELS detection. For structural analysis of high-molecular compounds a method of APCI-MS was used. During the heating the content of trans fatty acid isomers, conjugated octadecadienoic acids, cyclic fatty acids, polymers and partial esters of glycerol increased in both investigated oils. The high-molecular products generated by heating
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 50. mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-93-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
47-54
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Strážnice
Datum konání akce
16. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—