Kvalita olivových olejů na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019238" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019238 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita olivových olejů na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
U olivového oleje je známa řada pozitivních účinků na lidské zdraví. V této práci byly analyzovány olivové oleje různé kvality a z různých zemí původu. Výsledky byly srovnány s legislativou Evropské Unie (nařízení Komise č. 2568/91). Lze říci, že kvalitnější olivové oleje (v tomto případě extra panenský olivový olej, panenský olivový olej a olivový olej) vyhovovaly nařízení Komise. Olivový olej z pokrutin EURO SHPOPPER obsahoval vyšší množství trans mastných kyselin. Vícedruhový rostlinný olej Artemis Greek Oil dle očekávání obsahoval více kyseliny myristové a linolenové, ale také vyšší množství trans izomerů kyselin linolové a linolenové. U všech olivových olejů z pokrutin bylo nalezeno vyšší množství stigmasterolu ve srovnání s kampesterolem. Ze sterolového složení Artemis Greek Oil lze usuzovat, že tento olej je směsí 50 % olivového a 50 % sójového oleje, avšak svým zařazením v prodeji, etiketou a cenou vyvolává dojem, že jde o 100% olivový olej.
Název v anglickém jazyce
Olive oil quality in the Czech market
Popis výsledku anglicky
Olive oil is well-known for number of positive health effects. In this research olive oils of different quality and from different country of origin were analyzed. Results were compared with legislation of European Union (Commision regulation No. 2568/91). It can be said that more quality olive oils (in this case extra virgin olive oil, virgin olive oil and olive oil) conform with Commision regulation. Olive-pomace oil EURO SHOPPER contained higher amount of trans fatty acids. Artemis Greek Oil contained duly higher concentration of myristic, linolenic acid and also trans isomers of linoleic and linolenic acid. Higher concentration of stigmasterol in comparison with campesterol was found in all olive-pomace oils. It can be concluded from sterol composition of Artemis Greek Oil that this oil is a mixture of 50 % of olive oil and 50 % soybean oil, however presence of this oil among olive oils in shop, label and price of this oil raise a presumption that it is 100% olive oil.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
274-277
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—