Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Olivový olej

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019239" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019239 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Olivový olej

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U olivového oleje je známa řada pozitivních účinků na lidské zdraví. V této práci byly analyzovány olivové oleje různé kvality a z různých zemí původu. Výsledky byly srovnány s legislativou Evropské Unie (nařízení Komise č. 2568/91). Lze říci, že kvalitnější olivové oleje (v tomto případě extra panenský olivový olej, panenský olivový olej a olivový olej) vyhovovaly nařízení Komise. Olivový olej z pokrutin EURO SHPOPPER obsahoval vyšší množství trans mastných kyselin. Vícedruhový rostlinný olej Artemis Greek Oil dle očekávání obsahoval více kyseliny myristové a linolenové, ale také vyšší množství trans izomerů kyselin linolové a linolenové. U všech olivových olejů z pokrutin bylo nalezeno vyšší množství stigmasterolu ve srovnání s kampesterolem. Ze sterolového složení Artemis Greek Oil lze usuzovat, že tento olej je směsí 50 % olivového a 50 % sójového oleje, avšak svým zařazením v prodeji, etiketou a cenou vyvolává dojem, že jde o 100% olivový olej.

  • Název v anglickém jazyce

    Olive oil

  • Popis výsledku anglicky

    Olive oil is well-known for number of positive health effects. In this research olive oils of different quality and from different country of origin were analyzed. Results were compared with legislation of European Union (Commision regulation No. 2568/91). It can be said that more quality olive oils (in this case extra virgin olive oil, virgin olive oil and olive oil) conform with Commision regulation. Olive-pomace oil EURO SHOPPER contained higher amount of trans fatty acids. Artemis Greek Oil contained duly higher concentration of myristic, linolenic acid and also trans isomers of linoleic and linolenic acid. Higher concentration of stigmasterol in comparison with campesterol was found in all olive-pomace oils. It can be concluded from sterol composition of Artemis Greek Oil that this oil is a mixture of 50 % of olive oil and 50 % soybean oil, however presence of this oil among olive oils in shop, label and price of this oil raise a presumption that it is 100% olive oil.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    142-144

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus