Storage of extra virgin olive oil and its impact on fatty acid levels
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523541" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523541 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/19:PU132869
Výsledek na webu
<a href="https://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2019/03/jmbfs_XXSK_Kracmar.pdf" target="_blank" >https://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2019/03/jmbfs_XXSK_Kracmar.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2019.8.5.1228-1230" target="_blank" >10.15414/jmbfs.2019.8.5.1228-1230</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Storage of extra virgin olive oil and its impact on fatty acid levels
Popis výsledku v původním jazyce
Peroxide value, acid value, and fatty acid content were monitored during two-year storage in the following products: Luccese Olio extra vergine d'oliva (LOEVDO), Blanqueta extra-virgin olive oil (BEVOO) and Agrocreta extra-virgin olive oil (AEVOO). In LOEVDO and BEVOO, peroxide value increased by 50%; AEVOO showed 80% growth. Maximum acid value was found solely in LOEVDO (<0.8%). All the analyzed samples contained almost identical proportions of fatty acids. Minute amount of lauric acid (C 12:0) was indentified in BVEOO samples only. The two-year storage resulted in growth of oleic and stearic acid levels and in decrease of linoleic and palmitic acids concentration. The percentage of SAFA, MUFA and PUFA complied with recommended levels.
Název v anglickém jazyce
Storage of extra virgin olive oil and its impact on fatty acid levels
Popis výsledku anglicky
Peroxide value, acid value, and fatty acid content were monitored during two-year storage in the following products: Luccese Olio extra vergine d'oliva (LOEVDO), Blanqueta extra-virgin olive oil (BEVOO) and Agrocreta extra-virgin olive oil (AEVOO). In LOEVDO and BEVOO, peroxide value increased by 50%; AEVOO showed 80% growth. Maximum acid value was found solely in LOEVDO (<0.8%). All the analyzed samples contained almost identical proportions of fatty acids. Minute amount of lauric acid (C 12:0) was indentified in BVEOO samples only. The two-year storage resulted in growth of oleic and stearic acid levels and in decrease of linoleic and palmitic acids concentration. The percentage of SAFA, MUFA and PUFA complied with recommended levels.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences
ISSN
1338-5178
e-ISSN
—
Svazek periodika
8
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
1228-1230
Kód UT WoS článku
000468844700023
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85069970195