Analysis of furanocoumarins in vegetables (Apiaceae) and citrus fruits (Rutaceae)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00022457" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00022457 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of furanocoumarins in vegetables (Apiaceae) and citrus fruits (Rutaceae)
Popis výsledku v původním jazyce
Several alternative approaches applicable for the analysis of furanocoumarins, toxic components occurring in some fruits and vegetables representing both Apiaceae and Rutaceae families, were tested in our study. Limits of detection (LODs) for angelicin,psoralen, bergapten, xanthotoxin, trioxsalen, isopimpinellin, sphondin, pimpinellin and isobergapten obtained by GC/MS (SIM) were in the range 0.01-0.08 mu g g(-1). Slightly higher LODs (0.02-0.20 mu g g(-1)) were achieved by LC/MS-MS. The latter is theonly alternative for analysis of bergamottin (LOD = 0.01 mu g g(-1)) in citrus fruits because this furanocoumarin is unstable under GC conditions. Regardless of the determination step used, the repeatability of the measurements (expressed as RSD) did notexceed 10%. As shown in our study the levels of furanocoumarins in celery, celeriac, parsnip, carrot, lemon and other foods obtained at a retail market varied over a wide range; the highest contents were determined in parsnip, while the
Název v anglickém jazyce
Analysis of furanocoumarins in vegetables (Apiaceae) and citrus fruits (Rutaceae)
Popis výsledku anglicky
Several alternative approaches applicable for the analysis of furanocoumarins, toxic components occurring in some fruits and vegetables representing both Apiaceae and Rutaceae families, were tested in our study. Limits of detection (LODs) for angelicin,psoralen, bergapten, xanthotoxin, trioxsalen, isopimpinellin, sphondin, pimpinellin and isobergapten obtained by GC/MS (SIM) were in the range 0.01-0.08 mu g g(-1). Slightly higher LODs (0.02-0.20 mu g g(-1)) were achieved by LC/MS-MS. The latter is theonly alternative for analysis of bergamottin (LOD = 0.01 mu g g(-1)) in citrus fruits because this furanocoumarin is unstable under GC conditions. Regardless of the determination step used, the repeatability of the measurements (expressed as RSD) did notexceed 10%. As shown in our study the levels of furanocoumarins in celery, celeriac, parsnip, carrot, lemon and other foods obtained at a retail market varied over a wide range; the highest contents were determined in parsnip, while the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1P05OC058" target="_blank" >1P05OC058: Sekundární metabolity v potravinových plodinách z ekologického zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
ISSN
0022-5142
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
87
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000248493000023
EID výsledku v databázi Scopus
—