Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fyzikálně-chemické a biochemické interakce v imobilizaci kvasinek adhezí na nosič z celulózy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019947" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019947 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physicochemical and biochemical interactions in yeast immobilization by adhesion to a cellulose based support

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An important quality of yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation and cell adhesion toimmobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physicochemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Four different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion onto spent grain particles. The role of physicochemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. In view of the somewhat contradictory results, the importance

  • Název v anglickém jazyce

    Physicochemical and biochemical interactions in yeast immobilization by adhesion to a cellulose based support

  • Popis výsledku anglicky

    An important quality of yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation and cell adhesion toimmobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physicochemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Four different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion onto spent grain particles. The role of physicochemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. In view of the somewhat contradictory results, the importance

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1418" target="_blank" >GA104/06/1418: Kontinuální kvašení nealkoholického piva</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CD-ROM of Full Texts CHISA 2008

  • ISBN

    978-80-02-02047-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 8. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku