Vliv povrchových vlastností pivovarských kvasinek na jejich adhezi na částice mláta v kontinuálním reaktoru.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018347" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018347 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of cell surface properties on brewing yeast adhesion to spent grain particles in a continuous reactor
Popis výsledku v původním jazyce
An important quality of brewing yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of brewing yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation andcell adhesion to immobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physico-chemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Two different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion ontospent grain particles. The role of physico-chemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. Preliminary results supporting the hypothesis
Název v anglickém jazyce
The influence of cell surface properties on brewing yeast adhesion to spent grain particles in a continuous reactor
Popis výsledku anglicky
An important quality of brewing yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of brewing yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation andcell adhesion to immobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physico-chemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Two different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion ontospent grain particles. The role of physico-chemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. Preliminary results supporting the hypothesis
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1418" target="_blank" >GA104/06/1418: Kontinuální kvašení nealkoholického piva</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
34th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, Tatranske Matliare,SR,21.-25.5.2007
ISBN
978-80-227-2640-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1-9
Název nakladatele
Slovak Society of Chemical Engineering
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—