Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv povrchových vlastností pivovarských kvasinek na jejich adhezi na částice mláta v kontinuálním reaktoru.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018347" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018347 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of cell surface properties on brewing yeast adhesion to spent grain particles in a continuous reactor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An important quality of brewing yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of brewing yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation andcell adhesion to immobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physico-chemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Two different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion ontospent grain particles. The role of physico-chemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. Preliminary results supporting the hypothesis

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of cell surface properties on brewing yeast adhesion to spent grain particles in a continuous reactor

  • Popis výsledku anglicky

    An important quality of brewing yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of brewing yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation andcell adhesion to immobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physico-chemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Two different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion ontospent grain particles. The role of physico-chemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. Preliminary results supporting the hypothesis

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1418" target="_blank" >GA104/06/1418: Kontinuální kvašení nealkoholického piva</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    34th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, Tatranske Matliare,SR,21.-25.5.2007

  • ISBN

    978-80-227-2640-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1-9

  • Název nakladatele

    Slovak Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku